2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem kommentálja a Kúria a bírákat ért támadásokat

Hír TV

2017. december 12., kedd 15:03, frissítve: kedd 16:19

Nem kommentálja a Kúria elnöke a bírákat ért kormányoldali támadásokat. Az igazságügyi miniszter mossa kezeit, és nem vállal szolidaritást kollégáival.

Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság utolsó elnökét 2011 őszén kérdezték arról, hogy helyén marad-e az új esztendőre. Akkor már tudni lehetett, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény átszervezi az igazságszolgáltatást, megszüntetve a Legfelsőbb Bíróságot, és visszaállítva legfőbb bírói fórumként a Kúriát.

„Érdemi változást ez önmagában nem hoz. Nyilván nem ismerem a háttérben lévő sarkalatos törvényeket, de a Legfelsőbb Bíróság feladata ugyanaz lesz, ítélkező tevékenység az egyik oldalról, a másik oldalról pedig a jogegységi tevékenység” – mondta Baka András akkor.

Az elnök tévedett, tisztsége 2012-ben megszűnt, de a talárt nem akasztotta szögre. A Kúrián lett tanácsvezető bíró. Tavaly márciusban ő mondta ki, hogy a jegybanki alapítványok pénze nem veszítette el közpénzjellegét. Ugyancsak az általa vezetett tanács mondta ki november közepén, hogy a sportkluboknak adott céges támogatások után járó adókedvezmény is közpénz.

„Van ebben az országban egy bíró, aki nagyon haragszik Magyarország kormányára és a Fideszre, Baka Andrásnak hívják, akinek a hivatali státuszváltásából adódóan óriási a sértettsége. És rejtélyes véletlen okán az összes taóügy a Baka-féle tanácsba került a Kúrián. Föl se tételezem, hogy bármiféle elfogultság vezette volna a bíró urat, aki a nyilvánosságban is számos alkalommal vállalta a Fidesszel és a kormánnyal kapcsolatos kritikáit” – fogalmazott Lázár János.

Egy katonai ügyészből lett fideszes politikus tovább ment Lázár Jánosnál. Budai Gyula nem állt meg egy bírónál, ő a teljes bírói kart lekomcsizta a parlament szakbizottságában.

A Kúria elnöke szerint a bíráknak tűrniük kell a politikusok megnyilvánulásait. „A politikai megszólalók más szempontok alapján határozzák meg a mondandójukat, mint ahogyan egy bíróságon beszélünk, ezt sajnos tudomásul kell venni. A bíróság nincs abban a helyzetben, hogy bárkit korlátozzon a véleményének a nyilvánításában, a véleménynyilvánító maga dönti el, hogy milyen módon fogalmazza meg” – jelentette ki Darák Péter.

Az igazságügyi miniszter nem mutat szolidaritást a bírákkal.

A Magyar Bírói Egyesületnek viszont van véleménye, és hangot is adott neki. A szervezet szerint a Lázár Jánoséhoz vagy a Budai Gyuláéhoz hasonló kijelentések sértik az alaptörvényt, alkalmasak az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítására és a félelemkeltésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!