2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nem kell félni a migránsszendvicstől

Hír TV

2018. május 15., kedd 18:38, frissítve: kedd 19:42

A szakemberek és a politikusok is úgy gondolják, hogy nem helytálló a leendő agrárminiszter kijelentése, amely szerint a sertéspestis egy migráns eldobott szendvicse miatt ütötte fel a fejét az országban. Nagy István bizottsági meghallgatásán boncolgatta a kérdést.

Merész, filmbe illő elmélettel állt elő első parlamenti meghallgatásán a leendő agrárminiszter. Nagy István szerint, az afrikai sertéspestis úgy került Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy fertőzött szendvicset az erdőben, amit egy arra kószáló vaddisznó megevett, majd megbetegedett tőle. A jövőbeni miniszter kedden már nem szeretett volna kijelentéséről beszélni.

- Miből gondolta, hogy Heves megyében migránsok előfordulnak, akik szendvicset dobálnak?

- Ha figyelte jól, amit mondtam, a vendégmunkások is ott voltak, szakmailag teljesen helytálló volt, amit mondtam, bárkit megkérdezhet, szakembert, mindenki...

- Miért mondta, hogy menekültektől is származhat ez az eldobott szendvics?

- Mert onnan is származhat...

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal holnapján lelhető fel Nagy István mondatainak elsődleges cáfolata. Az írásban az áll: a sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel szintén elhurcolhatják a betegség kórokozóját.

Itt az eldobott szendvicset nem említik.

Az is releváns kérdés lehet, hogy az országhatáról távol eső Heves megyébe hogy kerülnek migránsok.

Az LMP képviselője szerint a politikai megfelelési kényszer motiválta a leendő minisztert.

Meglepő miniszterjelölt úrnak a válasza, ez egyértelmű, hogy politikai válasz, ez szintén egy érdekes pont, hogy szakemberek erről így nyilatkoznak, lehetséges, hogy nem kizárt, de azért elfogadhatatlan, hogy migránsokkal összekötötte miniszterjelölt úr ezt a kérdést - véli Schmuck Erzsébet.

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke nem tartja lehetetlennek a szendvicses történetet, azt azonban kizártnak tartja, hogy az ételmaradék migránstól származhatott.

A háziorvos szerint nincs relevanciája a miniszterjelölt mondatainak.

A sertéspestis egy olyan állatról-állatra terjedő betegség, amit gyakorlatilag a sertés és a vaddisznó populációban terjedhet. Ez egy olyan betegség, ami az ember közvetítésével nem terjed, azon kívül az ember nem is fertőződik meg magától a betegségtől - mondta el Komáromi Zoltán.

Szakemberek szerint a betegség feltehetően Ukrajnából kerülhetett az országba, vagy szennyezett hússal, vagy olyanok révén, akik még élő, de fertőzött állatokkal érintkeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!