2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Nem juthatnak pénzükhöz

2015. április 11., szombat 18:14, frissítve: vasárnap 11:34

Egy kormányrendelet hiányában nem juthatnak pénzükhöz a magánnyugdíjpénztárak tagjai. Van, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, de hiába várja járadékát. A négy megmaradt magánkassza 61 ezer ember megtakarítását kezeli – ez a vagyon mára meghaladta a 205 milliárd forintot.

Több mint tízezer tagja van a Szövetség Nyugdíjpénztárnak, közülük mára nyolcan érték el a nyugdíjkorhatárt, van, aki milliós megtakarítást halmozott fel. A januárban életbe lépett törvényi szabályozás szerint a kasszák mostantól egy összegben nem fizethetik ki a tagok megtakarítását, csak járadékot utalhatnak, amelynek összegét a tag várható élettartama és a befizetett pénz alapján számolják ki. A most nyugdíjba menők azonban egy kormányrendelet hiányában egyelőre nem számíthatnak a járadékra. „Ilyenkor azt mondjuk az ügyfélnek, hogy ha nem túlzottan magas a magánpénztári egyenlege, akkor lépjen vissza a társadalombiztosításba, mert amennyiben pénztártag marad, nem kapja meg a száz százalék nyugdíját. Ha magas az egyenlege, akkor azt szoktuk tanácsolni, hogy inkább tartsa nálunk, mert előbb-utóbb rendeződnie kell a járulékszolgáltatásnak, és akkor tőlünk is fel tudja venni járadék formájában” – mondta Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A hiányzó kormányrendelet írná elő, mit kell tartalmaznia a magánnyugdíjpénztár szolgáltatási szabályzatának ahhoz, hogy a járandóságot utalni tudja. A kasszák ennek hiányában most csak úgy fizethetnének, ha százmillió forintos tartalékot képeznek. A fennmaradó négy magánnyugdíjpénztár közül azonban egy sem tud ekkora alapot felhalmozni, így kénytelenek várni a rendeletre, amelynek január 1-jéig kellett volna elkészülnie.

A Fidesz szóvivője nem tudta megmondani, miért késik már négy hónapja a jogszabály. A párt frakcióvezetője pedig a hiányzó jogszabály helyett inkább az állami nyugdíjrendszer előnyeit ecsetelte. „A magánnyugdíjpénztárak túlnyomó többségében már világosan látszott, hogy nem képesek akkora nyugdíjat biztosítani a tagoknak, mint önmagában az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Ha ez nem így lett volna, akkor, úgy gondolom, hogy 2009-ben a Bajnai-kormány például nem engedte volna ki a magánnyugdíjpénztárból azokat az embereket, akiknek onnan nyugdíjat kellett volna kapniuk” – nyilatkozta Rogán Antal.

A nyugdíjrendszer módosításai ellenére 61 ezer ember máig kitartott a magánkasszák mellett, az ő vagyonuk meghaladja a 205 milliárd forintot. Befizetéseik 2013-ban és 2014-ben is jóval az infláció felett növekedtek, tavaly két magánpénztár is 11 százalék feletti hozamot ért el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!