2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

„Nem gondolja komolyan, hogy mi verjük szét a baloldali szavazókat?!”

Hír TV

2018. február 6., kedd 16:10, frissítve: kedd 18:19

Volt szocialista miniszter által gründolt párt aprózza tovább a baloldalt. A Lévai Katalin vezette Lendülettel Magyarországért párt mind a 106 egyéni választókerületben indítana jelöltet. Budapesten a billegő körzetekben akár rajtuk is múlhat a Fidesz győzelme.

„Pártunk 106 jelölttel felkészül, és elindul a 2018. évi választáson, a bizalomkampánnyal fogunk megjelenni” – jelentette be a Lendülettel Magyarországért párt, országos lista állításával és egyéni képviselőjelöltek bemutatásával egybekötve. A fővárosi 8-as körzetben, Zuglóban Lévai Katalin, a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős minisztere versenyez majd a szavazatokért.

Ebben a kerületben négy évvel ezelőtt kevesebb mint 2000 vokssal előzte meg Tóth Csaba, a baloldali összefogás jelöltje Papcsák Ferenc fideszes politikust. Az egyéni mandátumért idén is nagy harc várható. Lévai Katalin tagadja, hogy miattuk tovább aprózódna a baloldali szavazótábor.

„Nem gondolja komolyan, hogy mi verjük szét a baloldali szavazókat?! Nem látom, hogy összefogás lenne a baloldalon. És miért feltételezzük azt, hogy akik ott vannak, ők lennének az esélyesebb jelöltek? Adjuk meg az esélyt. Szeretném, ha megkapnánk az esélyt, hogy bebizonyíthassuk, hogy mi vagyunk a jobbak” – szögezte le a volt miniszter.

Billegő körzetben áll a rajtvonalhoz Móricz Eszter is, aki négy évvel ezelőtt a szocialista párt jelöltjeként csupán 277 szavazattal kapott ki a kormánypárti László Tamástól a XV. kerületben. A politikus az MSZP tagja volt, azután zárták ki, hogy a kvótanépszavazáson a fideszes álláspontot képviselte. Móricz most azt mondja, ha a DK jelöltje esélyesebb a mandátumért, akkor visszalép a javára.

„Önkormányzati képviselőként dolgozom, ismerem az ottani emberek problémáját. Ők bátorítottak, ők mondták, hogy most nem szabad kihagyni. Abban bízom, hogy akik akkor otthon maradtak, most el fognak jönni, és az ígéreteikhez híven minket fognak választani” – mondta a XV. kerületi önkormányzati képviselő.

Csupán 56 voks volt a különbség 2014-ben a fideszes Kucsák László és a szocialista Kunhalmi Ágnes között a budapesti 15-ös választókerületben. Itt Földényi Györgyöt indítja a Lendülettel Magyarországért a mandátumért.

„Ha a választás előtt létrejön egy olyan együttműködési megállapodás, amelynek reális esélye van a kormányváltásra, akkor természetesen a megfelelő lépéseket meg fogjuk tenni, és ez mind a 106 egyéni jelöltünkre vonatkozik” – így reagált az MSZP elnökségi tagja a Lendülettel Magyarországért választási indulására.

A DK aggályosnak tartja a baloldal további osztódását. „Mindenki, aki magát demokratának vallja, de most kezd önmegvalósításba, az árt az ellenzék győzelmének, és végső soron árt Magyarországnak is” – jelentette ki Vadai Ágnes.

A Lendülettel Magyarországért egy hónap múlva közvélemény-kutatást készít jelöltjei népszerűségéről. Azt ígérik: 10-15 százalék különbség esetén hajlandók visszaléptetni politikusaikat az esélyesebb baloldali jelölt javára. Céljuk egyébként áprilisban mindössze annyi, hogy bekerüljenek a parlamentbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!