2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Nem fog késlekedni a magyar válasz a brüsszeli eljárásra

2015. március 27., péntek 21:40

Megvédi Brüsszellel szemben a magyar földtörvényt a kormány – a földművelésügyi tárca vezetője szerint.

Fazekas Sándor közölte: sorról sorra megválaszolják majd a kifogásokat. Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert a magyar törvény korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését, ami versenytörvényeket sért. A jogszabály tavaly lépett életbe, és osztrák panaszra kezdték vizsgálni Brüsszelben, mert több olyan jogkört is elvett a külföldi tulajdonosoktól, amiket korábban jogszerűen szereztek.

– Az Európai Unió bizottságának a véleményét alaposan tanulmányoznunk szükséges, a Földművelésügyi Minisztérium és személy szerint én is sorról sorra fogjuk azt átnézni, és a magyar válasszal nem fogunk késlekedni. Várható volt az, hogy támadások érik a földtörvényt, de mi megvédjük a magyar földet és a magyar földtörvényt is – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Bukás?

Az LMP szerint a magyar agrárpolitika bukását jelenti a kötelezettségszegési eljárás. Az ökopárt szerint a termőföldnek a helyi közösségek kezében kell maradnia, ezért ki kellene vonni a tőke szabad áramlásának elve alól, és ezt a magyar kormánynak kellene kezdeményeznie az uniós döntéshozó szerveknél.

– Igazán jó magyar megoldás nincsen, amíg a termőföld az alapszerződésben a tőke szabad áramlása alá tartozik. Amíg ez egy szent tehén, amíg ezt a szent tehenet le nem vágjuk, tökéletes megoldás tagállami szinten nyilvánvalóan nincsen. A magyar érdek az lenne, hogy a magyar miniszterelnök és a magyar kormánypárt ennek érdekében vállaljon konfliktust, ha kell Európán belül, de leginkább annak érdekében tegyen kezdeményezéseket, hogy valóban meg lehessen védeni a magyar termőföldet és hogy a magyar termőföld maradhasson a helyi közösségek ellenőrzése alatt – reagált Schiffer András.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!