2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Nem fizet és nem nyilatkozik az Auchan, de bíróságra megy

2015. április 18., szombat 12:45, frissítve: szombat 07:07

Nincs mondanivalója a beszállítók sarcolásáról az Auchannak. A francia hipermarketlánc bíróságra megy a milliárdos versenyhatósági bírság miatt, de nyilatkozni nem hajlandó a hivatal által feltárt jogsértésről. A beszállítók többsége nem tesz panaszt a polcpénz miatt, inkább fizet, nehogy elveszítse a piacot.

A Hír TV Látótér című riportműsorának egy vegyipari termékeket gyártó hazai vállalkozás illetékesei nyilatkoztak. A cég az Auchannak is szállít. „A törvény azt mondja, hogy csak olyan szolgáltatást számlázhatnak ki nekünk, amire mi igényt tartunk, tehát amire nekünk szükségünk van” – mondta az egyik illetékes.

Ezt a törvényi szabályozást sértette meg éveken át a francia hipermarketlánc a Gazdasági Versenyhivatal szerint. A GVH megállapította, hogy az Auchan ellenszolgáltatás nélkül szedett polcpénzt olyan beszállítóktól, amelyek nem élelmiszerrel kereskednek. Aki nem fizetett, annak a termékeit nem volt hajlandó forgalmazni az üzletlánc.

– Tettek panaszt emiatt bármilyen hatóságnál?
– Kétélű fegyver, ha panaszt teszünk, vagy bárhol, bárhogy érvényesítjük, akkor elesünk a szállítástól.
– De hát a GVH-nál lehet név nélkül, az Auchan esetében is név nélkül tett valaki panaszt, nem is tudják, hogy kicsoda, ez alapján bírságoltak.
– Nem tettünk eddig még.
– De miért nem, mitől félnek?
– Hát a retorziótól, bárhogy rájönnek, és akkor retorziót fognak alkalmazni velünk szemben.

Panasz nélkül viszont a versenyhivatal általában nem indít vizsgálatot. A hatóság szóvivője nem árulta el, hogy más üzletlánc miatt kaptak-e bejelentést. „Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, lehetséges, hogy igen, még egyszer mondom, amennyiben érkeznek ilyen panaszok, akkor azokat ki fogjuk vizsgálni” – mondta Basa Andrea.

A GVH több mint egymilliárd forintra bírságolta az Auchant. A hipermarket bíróságra megy, nem fizet, és nem is nyilatkozik. A Hír TV rejtett kamerával járt utána a dolgoknak:

– Tényleg van olyan, hogy a nettó forgalom után százalékot kérnek a beszállítóktól?
– Erre nem tudok válaszolni.
– De hát te vagy a kommunikációs vezető, nem?
– Ezek azok a témák, amikről egyrészt nem is tudok, és nem is szeretnék nyilatkozni – kerülte ki a Hír TV kérdéseit a kommunikációs vezető.

A polcpénzt 2006 óta elvileg tiltja a kereskedelmi törvény. A jogszabály hatályba lépése előtti időszakban változatos jogcímeken sarcolták az üzletláncok a beszállítókat – emlékezett vissza az egyik dél-alföldi szövetkezet vezetője. „Nyitunk egy új áruházláncot, járuljatok hozzá fél-egymillió forinttal; most ünnepeljük a kilencéves születésnapunkat, akciót akarunk, dobjatok be ötmillió forintot, tehát ilyen ad hoc jelleggel jöttek” – mondta Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke.

Úgy tudjuk egyébként, hogy egyes magyar tulajdonú áruházláncok is szednek polcpénzt a beszállítóiktól. Az Auchanhoz hasonlóan a hazai szereplők némelyike is alkalmazza az utólagos árkedvezmény-támogatást vagy a termékbevezetési díjat. Utóbbit az új termékek polcra kerüléséért kell megfizetni a kereskedelmi láncoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!