2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem engedték forgatni a Hír TV-t az ORÖ rendkívüli közgyűlésén

2015. május 15., péntek 21:05, frissítve: szombat 08:00

Adónyomozók jártak az Országos Roma Önkormányzat fővárosi székházában, ahol a cigányság felzárkóztatását szolgáló program pénzügyi dokumentációját keresték. Az ORÖ eközben Szabolcs megyében ülésezett, ahol a vezetés a nyomozásról hallgatott, de azt megakadályozta, hogy a belső ellenzék lecserélje a pénzügyi ellenőrző bizottságot. Az ORÖ-től egyszerre távozik a hivatalvezető és a gazdasági vezető, az Index hírportál értesülése szerint mindketten Farkas Flórián miniszterelnöki biztos titkárságának tagjai lesznek. A gyanús költekezés akkor kezdődött az ORÖ-nél, amikor még Farkas Flórián volt a szervezet elnöke.

Ötösével hordták ki a lefoglalt dossziékat az adónyomozók az Országos Roma Önkormányzat budapesti székházából. Az épület a cigányság felzárkóztatását szolgáló, Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási szövetkezet székhelye. A program költségvetése többmilliárdos. Az eljárás során senkit nem engedtek be az épületbe, még a villanyóra-leolvasót és a postai futárt is elküldték.

A szövetkezet elnöke az ORÖ korábbi vezetője, Farkas Flórián, aki ma már miniszterelnöki biztos. A Híd a munka világába program pénzéből százmilliók mentek el irodaház-vásárlásra, tízmilliók tanácsadásra. Márciusban a Hír TV Látótér című magazinja arról is beszámolt, hogy havi félmillió forintért béreltek alsó középkategóriás autókat. Olyanoknak is, akiknek nincs is jogosítványuk.

A sajtóhírek alapján az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Hadházy Ákos feljelentést tett, amit az adóhatóság először elutasított. A döntést a Fővárosi Főügyészség felülbírálta, és elrendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanújával. „Megkérdezték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és azt mondták, hogy ezekkel nem volt semmi probléma. Azzal, hogy mondjuk 500 ezer forintért béreltek egy hónapra autót. Majd a Fővárosi Főügyészség fölülvizsgálta ezt a döntést és utasította a NAV-nyomozókat ennek a dolognak a kivizsgálására” – tájékoztatott Hadházy.

„A környéken sem akarom látni…”

Miközben az adónyomozók a fővárosban dokumentumok után kutattak, az Országos Roma Önkormányzat Kisvárdán tartott rendkívüli közgyűlést. A tanácskozáson megjelent Farkas Flórián és a szervezet elnöke, Hegedűs István is. Stábunkat nem engedték forgatni.

– Farkas úr akar…?
– Nem; felvette vele a kapcsolatot?
– Nem tudom felvenni, mert meg sem hallja, amit beszélek…
– Meghallgat engemet?
– Igen…
– Ennek az országos cigány önkormányzatnak én vagyok az általános elnökhelyettese. Senki itt nem akar nyilatkozni, köszönjük szépen a közreműködését… Lefele! Viszontlátásra. A környéken sem akarom látni…

„Az ORÖ képviselő-testülete, illetve vezetősége úgy tesz, mint a strucc…” – mondta korábban az ORÖ egyik képviselője, aki tagja a gyanús pénzügyeket vizsgáló bizottságnak. Makai István hozzátette: a közgyűlésen a vezetőség igyekezett elhallgatni az iratlefoglalást, a napirendi pontok között pedig nem szerepelt a tavalyi gazdálkodás utólagos ellenőrzése. „Én felhívtam a figyelmét a képviselő-testületnek, illetve az elnökségnek, hogy erről érdemben a mai nap tárgyalnia kellene a testületnek, le kellene vonni a személyi konzekvenciákat, le kellene mondani mind az elnöknek, mind az elnökhelyetteseknek és a pénzügyi ellenőrző bizottságnak” – fogalmazott a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

A RomNet hírügynökség értesülése szerint az Országos Roma Önkormányzat zárszámadásában 2,6 milliárd forint kiadás szerepelt, miközben a közgyűlés 700 millióval hagyta jóvá a szervezet tavalyi költségvetését. Az ORÖ-n belül alakult vizsgálóbizottság tagjai kilátásba helyezték, hogy mindenkit feljelentenek, aki megszavazza az általuk jogsértőnek tartott zárszámadást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!