2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Nem a rendszerrel, a szemlélettel van a baj

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 22:00, frissítve: csütörtök 23:13

A lakosság szemléletének megváltoztatásával segíthet a kormány a sürgősségi ellátás helyzetén. Így érnék el, hogy az emberek csak indokolt esetben vegyék igénybe a sürgősségi ellátást. A Jobbik szerint ez önmagában nem oldja meg az orvoshiány és az alulfinanszírozott egészségügy problémáját – csupán figyelemelterelés.

Félnapos várakozás, ehetetlen kórházi koszt, borzasztó állapotú mosdók – ezek az utóbbi idők legjellemzőbb hírei a magyar egészségügyről. A kormány az emberek szemléletmódjában keresi a hibát: kampány kezdődhet, hogy a páciensek elvárásait a valós lehetőségekhez igazítsák. A Nemzeti Betegfórum koordinátora szerint bár fontos a tájékozottság, nem oldja meg az egészségügy problémáit.

Hogy oktatjuk a társadalmat, mi fontos és mi nem az egészségügy területén, mindenképpen jó. De nem helyettesítheti azt, hogy a betegútszervezés legalább annyira fontos, és azt sem, hogy legyen elegendő orvos – mondta Pogány Gábor.

Első körben az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban kezdenék meg a szemléletformálást. Ennek lényege, hogy a következő generációk felnőttként már tisztában legyenek betegségeikkel, és a sürgősségi ellátás helyett inkább szakorvoshoz forduljanak. Gyenes Géza szerint háziorvosként évek óta szorgalmazzák az egészségnevelést az iskolákban.

Az orvosi kamara egyébként évek óta könyörög az oktatási államtitkárnak, hogy vezessék be az egészségnevelést; eddig süket fülekre találtunk. Ez hosszú távú beruházás, hiszen gyakorlatilag egy emberöltő kell ahhoz, hogy a mostani gyerekek úgy menjenek a felnőttkorba, hogy meg lehet védeni az egészséget – véli a Jobbik egészségpolitikusa.

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szerint bár hasznos lenne az elképzelés, valójában figyelemelterelés a valódi problémáról.

Nem volt helyénvaló dolog, hogy olyan emberek, akik felelősséggel tartoznak a sürgősségi ellátás minőségéért, ahelyett, hogy berúgnák az ajtót, hogy ember, mit tennél, és elmondanák, hogy szakmailag mire van szükség, elkenik és átterelik a beteg oldalára a problémát: nem vagytok elég felelősségteljesek, egészségtudatosak, és azért nem jó az ellátórendszer, mert ti meglátogatjátok feleslegesen is – mondta Varga-Damm Andrea.

Az egészségnevelést szorgalmazó Magyar Sürgősségi Társaság elnöke nem akart nyilatkozni, mondván, kezdeményezésük megvalósítása még a kezdeteknél tart, és egyeztetés alatt van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!