2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Nehéz helyzetben a fogyatékkal élők

2015. május 6., szerda 12:20

Egyre nehezebben tartják fenn magukat a fogyatékkal élők. Központi támogató szolgálatuk költségvetési támogatása a negyedével csökkent az elmúlt években. A fogyatékkal élők szállítására használt kisbuszokra ráadásul megyei autópálya-matricát is meg kell venni, mivel nem kaptak mentességet a kormánytól.

Ildikó mozgáskorlátozott, 16 éve dolgozik a fogyatékkal élők központi támogató szolgálatánál. A szervezet fogyatékkal élőket foglalkoztat, illetve szállít például orvoshoz vagy boltba.

– Mennyi a fizetése?
– Hát egy olyan 45 ezer forint.
– Havonta?
– Igen.
– Ebből meg tud élni?
– Kis kiegészítéssel igen. Ketten élünk a barátnőmmel és természetesen a szociális háló is besegít, tehát fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék, így is szűkös.
– Ez mennyit jelent akkor összesen?
– 100 ezer körül.

A szolgálat 3 éve még húszmillió forint állami támogatást kapott, idén viszont a költségvetési hozzájárulás alig több tizenötmilliónál. Ebből kell kigazdálkodni a béreket, a működési költségeket, de a fogyatékkal élőket fuvarozó kisbuszok szervízdíját is. „Sajnos évről évre csökken a támogatásunk és ebből a támogatásból, illetve ebből az összegből a támogató szolgálatot képtelenség fenntartani. Ezért egyéb pénzekből, egyéb forrásokból kell kiegészítenünk, mert maga a támogatás pontosan a felét teszi ki, mint amilyen költség felmerül az egész év folyamán” – mondta Szerémi Éva, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének gazdasági vezetője.

A fogyatékkal élőket szállító kisbuszokra meg kell venni a megyei autópálya-matricákat, a járműveket a kormány nem mentesítette a januárban bevezetett útdíj alól. „Csak abban az esetben van kompenzáció, amennyiben a nyolc főnél nagyobb befogadóképességű mikrobuszok a nyolc fő alatti mikrobuszok tarifájával mehetnek, ez nem túl sok embert érint. Egyébként a mai tanácsülésnek ez nem volt tárgya. Nyilvánvalóan ezzel nem vagyunk elégedettek, hiszen a szövetség, illetve a fogyatékos emberek szövetségének a tanácsa az EU-hoz hasonló támogatási és kompenzációs rendszerben érintett” – mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsot a szociális államtitkár hívta össze, de Czibere Károly nem nyilatkozott az elhangzottakról. Az államtitkárság közleményt adott ki, amelyben egyebek mellett az olvasható, hogy a kormány a közelmúltban újabb kétmilliárd forinttal támogatta a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. A tanácsülésen megvitatták a jövő évi költségvetési terveket is, amelyekről az államtitkárság nem közölt részleteket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!