2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Négymilliárdos büdös vizet ihatnak Makón

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 21:16, frissítve: hétfő 13:20

Négymilliárd forint elköltése után is büdös és zavaros az ivóvíz Makó térségében. Felelősök még nincsenek, de az már biztos, hogy további egymilliárd forintot kell költeni a rendszerre. Makón és a közeli Csanádpalotán például konténerből vételezik a vizet, a helyiek szerint hipószagú, és az íze is rossz. Lázár János megoldást és a felelősök megkeresését ígérte az év végéig.

Sárga, habos, zavaros és büdös: így jellemezhető Makó környékén az ivóvíz Hódi János szerint, aki a vízműnél dolgozott korábban. Nem érti, hogy a közel négymilliárd forintos vízminőség-javító program után miért kell ma is ásványvízre költeniük a helyieknek.

Körülbelül két évvel a beruházás átadása után jelentősen romlott a víz minősége. Olyan arányban, hogy időnként szabályosan büdös, habzik a víz, ihatatlan. Kénytelenek vagyunk ásványvizet fogyasztani – mondta Hódi János.

A vezetékes víz Csanádpalotán is ihatatlan. Aki megengedheti magának, ásványvizet iszik a háromezer lelkes kisvárosban is, a kevésbé tehetősek konténerből vihetnek vizet, de az túlságosan klóros.

Nagyon büdös, ragad. Sajnos ez a hálózati rendszer nagyon rossz. Arról volt szó – ígéretet kaptunk –, hogy javulás lesz. Erre kaptunk egy ilyen bodonkát. Érezni lehet, hogy milyen hipós szaga van, ihatatlan ez is – mondta Molnár Attiláné.

Egy másik családpalotai lakó úgy látja, hogy a helyiek már lemondtak a jó minőségű vízről.

Rezignáltak lettek már a palotaiak, beletörődtek szerintem. A különböző fórumokon jelezték, és nem történt semmi. A milliárdos összegek egyszerűen eltűntek a levegőben, vagyis a vízben – fogalmazott Rácz Attila.

A térség országgyűlési képviselője Lázár János kancelláriaminiszter, aki azt ígérte, decemberig megoldódik a probléma.

– December 31-éig a probléma meg fog oldódni, és a kivitelező, illetve a beruházó magyar állam közösen fogja segíteni a településeket. Az ottani mintegy tucatnyi településnek körülbelül felén már átadták az ivóvízhálózatot, ott az ivóvízhálózat teljesen egészséges és iható vizet tud produkálni. Folyamatosan megy minden településen az ivóvízhálózatnak a rekonstrukciója.

– Felelős lesz?

– Természetesen, mindig van felelős.

Lázár János az egyik helyi rádiónak korábban azt mondta: bűn az ott élőkkel szemben, ami ivóvízminőség-javítás címén ment. Az uniós program a második Orbán-kormány idején indult, amikor Makó városának még szocialista polgármestere volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!