2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Arról jöttem én... - A Color együttes története

Következik:

Európai Híradó 04:00

Napi 550 forint jut fejenként kórházi kosztra

Hír TV

2018. február 13., kedd 21:55, frissítve: kedd 22:55

Kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak a betegek. Intézményenként nagyok az eltérések, de az biztos, hogy a napi 550 forintos fejkvóta nem elég arra, hogy az üres kenyér helyett más jusson vacsorára.

A kórházi tea és az ennivaló gyakran kevés a betegeknek.

„Hozunk neki egy kis süteményt, egy kis üdítőt, egy kis ilyet-olyat, de nem is kívánja, mivel nem mozog, tehát sokat pihen, nincs olyan nagy étvágya” – mondja az egyik hozzátartozó.

Más viszont a betegágyon is szívesen enne. Nemcsak többet, de jobbat is.

– Ételt hozol?
– Igen, hát nem a legjobb!
– Az mit jelent, mi a tapasztalat?
– Hát nagypapám nem nagyon van oda érte, tegnap is paprikás krumplit kapott, de mondta, hogy olyan, mintha három-négy napos lenne – nyilatkozta Gyökeres Csilla.

Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. Igaz, ebből létezik akár ünnepi kiadás is.

Az egyik budapesti kórház konyháján büszkék a kosztra. A főigazgató inkább arra emlékeztet: árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.

„A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről van szó, egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.

„Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A Szent Imre-kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy a kórházaknak ki kell pótolniuk az étkezésre szánt pénzt.

„A probléma az, hogy a kórházak nagy részében nincs saját konyha, szolgáltatótól vásárolják az étkezést, ami azt jelenti, hogy még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően bőven 1000 forint fölött fizetnek a napi egy főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta László Imre egészségügyi szakpolitikus.

A kórházak amúgy is szűkös költségvetésében nincs külön forrás az étkezésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!