2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Náci laphoz hasonlította a Népszabadságot Kósa Lajos

2016. október 31., hétfő 17:53, frissítve: hétfő 19:59

A vörös és a barna diktatúra kettős megítéléséről értekezett a Fidesz frakcióvezetője Tisza István debreceni szobrának újraavatásán. Kósa Lajos a náci párt lapjával állította párhuzamba a Népszabadságot. Tett egy megjegyzést Che Guevarára és a Hitlerjugendre is.

Nemzeti színű, címeres zászló takarta Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását a debreceni tudományegyetem főépülete előtt. Tisza István szobrát a szovjet megszállás évében, 1945-ben döntötték le a városban. 2000-ben ismét felállították, de nem az eredeti helyén. A dualizmus korszakának miniszterelnökét, aki a református egyház világi vezetője volt a korban, 1918-ban a reformáció emléknapján, október 31-én gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között.

„A Debreceni Református Kollégium egy olyan épület amelyikben Tisza István, a Tisza Istvánról készült festmény a megalkotása óta ugyanazon a helyen van. Nem kellett levenni, nem kellett odébb vinni, nem kellett újraavatni, és azt gondolom, ez a természetes” – mondta Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

A város korábbi polgármestere, Kósa Lajos méltatta Tisza István érdemeit a debreceni egyetem megalapításában. A fideszes politikus hosszan fejtegette beszédében, hogy a magyar nép sokszor megszenvedte történelme során az idegen hatalmak elnyomását. „Teljesen nyilvánvaló, hogy egy európai demokráciában nem lehetne arról beszélni, hogy van Völkischer Beobachter, a náci párt propaganda napilapja, amely mindennap uszítva, fröcsögve képviselte a náci pártot, annak ideológiáját, politikáját rémtetteit. És Magyarországon az '56-os forradalom bukása után a forradalom vérbe fojtásából szökkent szárba az MSZMP, a KB napilapja a Népszabadság. Ez ténykérdés. És a Népszabadság épp olyan állampárti napilap volt, képviselve a kommunista ideológiát, a pártot annak minden tettét, mint a Völkischer Beobachter” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos mondott egy másik példát is a kommunista és a náci diktatúra eltérő megítélésére. „Meg sem hökkenünk, hogyha a nemzetközi kommunizmus egyébként véres, a szadizmusba torkolló idolja, Che Guevara kacsint ránk valamelyik fiatal pólójáról a 2-es villamoson. Mennyivel meghökkentőbb lenne ugyanez valami Hitlerjugend szimbólumrendszerében” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Tisza István bronzszobrát katonai tiszteletadás mellett avatták fel újra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!