2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Múzeumok Őszi Éjszakája várta a látogatókat Szegeden

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 10:55, frissítve: vasárnap 11:21

Azt ünnepelték, hogy Móra Ferenc száz évvel ezelőtt lett a később róla elnevezett intézmény igazgatója.

Éjszakai múzeumlátogatásra várták a látogatókat Szegeden. A Múzeumok Őszi Éjszakáján különleges tárlatvezetésekkel, színpadi produkciókkal készültek a szervezők, valamint Móra-felolvasó maratonnal ünnepelték, hogy Móra Ferenc száz évvel ezelőtt lett a később róla elnevezett intézmény igazgatója. Szabadon választott Móra-szöveggel lehetett jelentkezni a maratonra.

„A folyamatos felolvasásra nagyon sokan jelentkeztek, ezt az időt teljesen meg tudtuk tölteni, nagyon különböző témakörben, nagyon különböző korosztályban. Mindenki lelkesen jelentkezett erre a fölhívásra” – mondta Kovács-Krassói Anikó, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa.

A felolvasó maratonon Móra Ferenc dédunokája is részt vett. Vészits Andrea örül annak, hogy dédapja emlékét méltón őrzik Szegeden.

„Mindig azt mondogatta, hogy az ember addig él, amíg van, aki szereti, addig él, amíg emlékeznek rá. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a hite szerint adatik; amikor így összegyűlünk, és emlékezünk rá, akkor mindig úgy érzem, hogy itt van közöttünk, és ezért teljesítjük az ő akaratát” – nyilatkozta Móra Ferenc dédunokája.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján a látogatók betekinthettek a múzeum kulisszái mögé. Megismerkedhettek a szegedi papucs történetével, elmélyedhettek a plakátkiállítás anyagában, és megcsodálhatták a különleges aranykiállítást is.

„Egy disznópásztor kisfiú találta meg először ezt a nyakperecet. Kiegyenesítették, és úgymond ezzel terelgette a disznókat” – mutatott be egy kiállítási tárgyat egy szervező.

A látogatókat a tárlatvezetések mellett színpadi produkció is várta, ez is Mórához kötődött.

„Móra Ferencnek volt egy nagyon titkos szerelmi kapcsolata. 1932-ben megismerkedett egy nála huszonkét évvel fiatalabb hölggyel, Kalmár Ilonával, akivel titkosan leveleztek. Ezekből a titkos szerelmes levelekből készült egy színdarab Kis Ágnes rendezésében. Úgy gondolom, érdekes vizuális elemekkel tarkított, gyönyörű szép darab várja a látogatókat” – fogalmazott Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A látogatókat egészen este tizenegy óráig várták a Múzeumok Őszi Éjszakáján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!