2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László

Következik:

Híradó 12:05

MÚOSZ: Fenyegető volt Orbán március 15-ei beszéde

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 21:29, frissítve: hétfő 08:21

Civil szervezetek és az újságíró-szövetség is fenyegetőnek tartja Orbán Viktor március 15-ei beszédét. A kormányfő szónoklatában a Fidesz újabb választási győzelme esetén pedig elégtételt helyezett kilátásba.

Elégtételt vesz ellenfelein a választás után – ez volt Orbán Viktor március 15-ei beszédének legtöbbet idézet gondolata. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy pontosan kikre gondolt.

– Ne áltassuk magunkat! Nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal. Külföldi konszernek és belföldi oligarchák által kitartott média, hivatásos béraktivisták, bajkeverő tüntetésszervezők, a nemzetközi spekulánsok által fizetett NGO-k hálózata, amit Soros György neve fog össze és ő testesít meg – fogalmazott Orbán Viktor ünnepi beszédében.

A miniszterelnök szavait a kormány által sokat támadott jogvédő szervezet, az Amnesty International is fenyegetésnek vette.

– Mi azt kérdezzük, hogy ha az elmúlt 8 év kormányzása nem volt elégtétel a társadalom különböző csoportjain, akkor nem tudjuk, micsoda. A miniszterelnök az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünket arra használta fel, hogy üzenjen mindenkinek, aki nem ért egyet a politikájával, hogy bejelentse azt, hogy komoly retorziókra számíthatunk akár mi, civil szervezetek is a választások után, ami nem meglepő, hiszen folyamatban van egy törvényjavaslat, amit úgy hívnak, hogy Stop, Soros! – mondta Demeter Áron, a szervezet munkatársa.

Az újságíró-szövetség szerint Magyarországon a sajtó már most is rossz helyzetben van, ezért aggódva tekintenek a választás utáni időszakra.

– Látjuk, hogy elég aggasztó tervei vannak a kormánynak a választások utáni időszakra, szóba került már ennek a kényszer kamarának, a sajtókamarának az ötlete, ami meghatározná, hogy ki lehet újságíró, meg kit hívnak meg például, ki juthat be kormányzati sajtótájékoztatókra, látjuk, hogy ez nemcsak ötlet, mert már most sem hívják meg a nem kormánylapoknál dolgozó újságírókat, csak ennek most még nincsen törvényi, jogszabályi alapja – nyilatkozta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

Majtényi László egykori ombudsman szerint Orbán Viktor nincs tisztában a szavak jelentésével, és a teljes államigazgatást kész bevetni politikai riválisai ellen.

– Arról van itt szó, hogy van ugye a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, ott van az adóhatóság, az ügyészség, ott van a TEK és az összes állami szerv, és ezeket mind rá lehet uszítani az ellenfeleire – jelentette ki az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője.

Az ellenzéki pártok viszont az Orbán-kormányt és az ahhoz kötődő gazdasági szereplőket számoltatnák el – erről egy belvárosi rendezvényen beszéltek a pártok képviselői, akik egyetértettek abban, hogy az országnak csatlakozni kellene az európai ügyészséghez, és felállítanának egy csalás elleni hivatalt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!