2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Munkaerőhiány az elektromos szakmában is

2016. október 5., szerda 18:13

Túlórákkal és technikai fejlesztésekkel hidalják át a villamosenergetikai cégek a náluk is jelentkező munkaerőhiányt. Az elektromos szakma ernyőszervezete úgy számol, hogy a szakképzés alig a felét képes kitermelni az iparág munkaerő-szükségletének. A munkaerőpiaci államtitkár szerint nincs általános munkaerőhiány.

A vállalatok közösen szerveztek a műszaki szakmákat népszerűsítő pályaválasztó fesztivált.

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint globális munkaerőhiányról nem beszélhetünk. „Szerintem a szakképző centrumok annyi leendő szakmunkást bocsátanak ki, amennyire szükség van. De egyéb okoknál fogva bizonyos szakmákban hiány merült föl. Ennek a lehetőségét próbáljuk úgy szűkíteni, hogy hiányszakmákban ösztöndíjjal ösztönözzük a diákokat, hogy jöjjenek azokra a szakmákra, és tanulják, vagy éppen a felnőttképzés, felnőttoktatás segítségét hívjuk, hisz a második szakma ingyenes lett az elmúlt évtől” – nyilatkozta Cseresnyés Péter.

A villamosipari ágazat szereplői összefogással enyhítenék a hiányt, amely már most is gondot jelent, s az ötven év feletti szakembereik viszonylag nagy száma miatt néhány év múlva ez még rosszabb lehet.

Az Elmű Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. nagyjából 1500 főt foglalkoztat ma, nagy részük villanyszerelő és villamos mérnök. A cél, hogy már az iskolában meggyőzzék a fiatalokat arról, hogy az energiaipart válasszák.

„A céllal abszolút egyetértünk: a fiatalokat meg kell fogni, meg kell próbálni meggyőzni őket – érdekes, élménykeltő módon –, hogy ebben a szakmában képzeljék el a jövőjüket” – mondta Fodor József, az Elmű Hálózati Kft. ügyvezetője.

Az E-On Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-nél jelenleg 7 százalék a betöltetlen állások aránya. A vezérigazgató azt mondja, hogy a munkaerőt a szomszédos országokból sem lehet pótolni. „Van néhány kollégánk, aki tíz-tizenöt éve onnan jött hozzánk, ők a mai napig velünk dolgoznak, szép karriert futottak be, de manapság nem tapasztaljuk azt, hogy keresnének nálunk ilyen jellegű munkát” – mondta Haraszti Judit.

Az elektromos szakma ernyőszervezete úgy számol, hogy a szakképzés alig a felét képes kitermelni az iparág munkaerő-szükségletének.

„Megkérdeztük a cégeket, hogy hány szakembert akarnak felvenni a következő években: átlagosan nagyságrendileg évente 600 szakembert akarnak felvenni; ez a mérnöktől egészen a szakmunkásig terjed. Megkérdeztük ugyanígy a szakképzési centrumokat, hogy hány gyerek végez ilyen szakmákban, ez pedig 370-380. Tehát látszik, hogy a következő években lesz egy komoly »gap«, egy olyan hiány, amelyet be kell töltenünk” – ismertette Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Ezért szervezték meg idén másodszor a Mi a pálya? elnevezésű műszaki pályaválasztó fesztivált. Az eseményre általános és középiskolásokat várnak, a főváros mellett Pécsett, Győrben és Miskolcon is. A diákoknak a Magyar Elektrotechnikai Egyesület honlapján kell regisztrálniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!