2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

MSZP-s álláspont: Jobb lenne ezt egy az egyben elfelejteni

2015. február 11., szerda 18:55, frissítve: szerda 19:02

Rosszul járhatnak a földtulajdonosok, ha márciustól az önkormányzatok helyi földadót vethetnek ki rájuk. Az MSZP törvényjavaslattal tiltaná meg a közterhet, szerintük ugyanis a kormány ebből akarja előteremteni az önkormányzatok szociális forrásainak egy részét. A nemzetgazdasági tárca cáfolja, hogy aki saját földdel rendelkezik és meg is műveli azt, arra újabb adót vetnének ki. A parlament mezőgazdasági bizottságának kormánypárti elnöke a földadóval való riogatást politikai haszonszerzésnek tartja.

Elfogadhatatlan az a kormányzati szándék, amely diszkriminatív módon adóztatja meg a termőfölddel rendelkező gazdákat közölte a szocialista Gőgös Zoltán. A Gyurcsány-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára a mezőgazdasági bizottságban azzal érvelt a benyújtott törvényjavaslat mellett, hogy az önkormányzatok által januártól szabadon kivethető települési adó újabb terhet rakna a gazdálkodók vállára.

„Én szerintem az lenne a legjobb, ha egy az egyben ezt az adóztatási formát a termőföld esetében elfelejtenénk. Ugye tudjuk azt, hogy elég komoly teher hárul most márciustól az önkormányzatokra a szociális segélyezés kapcsán, és hát nyilván mindenki keresni fogja majd azokat a bevételi lehetőségeket, amivel ezt pótolhatja, és ez elsősorban nyilván az a földvagyon lehet a települések határában, ami jelenleg nem adózik” – fejtette ki a szocialista Gőgös Zoltán.


Az adó célja, hogy az önkormányzatok a helyi sajátosságoknak megfelelően alakítsák ki a közteherviselés rendszerét, de vállalkozó nem lehet az alanya, közölte a gazdasági tárca főosztályvezetője. „Ez azt jelenti, hogy aki a földet mezőgazdasági célra hasznosítja, saját maga műveli a földjét, a saját tulajdonú földje után ilyen fizetési kötelezettséggel nem kell, hogy szembenézzen” – magyarázta Kanyó Lóránt, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Az adótörvények tavalyi módosítása előtt a Földművelésügyi Minisztérium is úgy látta: a mintegy kétmillió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének, ezért azt megtiltotta volna. Andréka Tamás főosztályvezető most azt bizonygatta: az új közteher csak egy szűk réteget fog érinteni, de nem a gazdákat.

A szocialista Harangozó Gábor egy kormánypárti nyilatkozattal próbálta erősíteni az ellenzék javaslatát. „Csak hogy idézzem Schmidt Jenőt, aki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke, egyébként fideszes polgármester, az ő kalkulációjuk szerint jövőre már az önkormányzatok fele, mintegy 1600 önkormányzat fogja kivetni ezt az adót, hiszen máshogy nem fogják tudni a szükséges forrásokat előteremteni” – mondta az MSZP országgyűlési képviselője.

Pócs János visszautasította, hogy a kormány a föld megadóztatásából teremtené elő a szociális források egy részét. A fideszes politikus azt mondta: tavaly 2000 milliárd forinttal csökkentek az önkormányzatok terhei, adósságukat az állam vállalta át. „A polgármestereknek jelentős része az adósságkonszolidációtól napjainkig nem nehezebb, hanem könnyebb helyzetben tervezi a költségvetést, én úgy gondolom, a kettő között párhuzamot vonni nem elegáns” – hangsúlyozta Pócs János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A bizottság kormánypárti elnöke arra emlékeztetett: az adószabályok módosításakor az ellenzék hallgatott. Font Sándor szerint a földadóval való riogatást politikai haszonszerzésből erősítette fel az MSZP. A mezőgazdasági bizottság végül nem támogatta az indítvány tárgysorozatba vételét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!