2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Mese a 12 találatról

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

„Most van egy kis vita a tudományos akadémia és a minisztérium között”

Hír TV

2018. július 2., hétfő 19:09, frissítve: kedd 07:40

Kis vitának nevezte az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Tudományos Akadémiával kialakult konfliktust. A kormány megkurtítaná az MTA büdzséjét. Palkovics László szerint nagyobb állami szerepvállalásra van szükség a kutatás-fejlesztés területén, mert másképpen a magyar gazdaság lemarad a nemzetközi versenyben.

„Most van egy kis vita a tudományos akadémia és a minisztérium között” - kis vitáról beszélt a magyar külképviseletek munkatársai előtt az innovációs és technológia miniszter, holott nagy a tét: csaknem 28 milliárd forint. A kormány tervei szerint a jövőben a Palkovics László által vezetett minisztérium döntené el, hogy mire költik az akadémiai kutatóintézetek forrásait. A miniszter azt mondta: csak nagyobb állami szerepvállalással tudják elérni azt, hogy 2020-ra a bruttó hazai termék 1,8 százalékát költsék kutatás-fejlesztésre, innovációra.

„Alapvetően két kérdéskör van. Az egyik a párhuzamosságok kérdése, a másik pedig az, hogy nem tudunk mindennel azonos módon foglalkozni, mert egyszerűen ezek a lehetőségeink, tehát bizonyos területeken muszáj lesz fókuszálni. A vita az nagyjából erről szól, semmifajta akadémiai autonómia megsértéséről itt, azt gondolom, nem beszélünk” – jelentette ki Palkovics.

A kormány terve zavart okoz az akadémiai kutatóintézetekben - mondta a Hír TV-nek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innováció Hivatal július elsejével nyugdíjba vonuló elnöke.

„Nézze, adjuk meg mindenkinek a lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Azt gondolom, hogy egy új kormány átalakításokat hajt végre, ebben én semmi gondot, problémát nem látok. Azt meg kell jegyeznem, hogy az intézmények költségvetése az intézményeket irányítóknál van jó helyen” – mondta Pálinkás József.

Miközben az akadémia és a szakminisztérium között zajlanak a tárgyalások, az MTA alternatív költségvetés tervezetet készít. Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége pedig nyílt levélben állt ki az MTA autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!