2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Most menjen Amerikába, megszűnhet a vízummentesség

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 21:54, frissítve: csütörtök 22:36

Az amerikai vízummentesség megvonása fenyegeti Magyarországot. Az Egyesült Államok megelégelte az egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaéléseket. Minderről a The Washington Post és az egyik magyar oknyomozó portál, a Direkt36.hu ír közös cikkében.

A 2010-es kormányváltás után a Fidesz első dolga volt, hogy feledtesse a dicstelen 2004-es népszavazást, és megadja a határon túli magyaroknak az anyaországi állampolgárságot. Az egyszerűsített honosításhoz magyar állampolgárságú felmenők – szülők vagy nagyszülők – nem kellenek. Elég valószínűsíteni a magyarországi származást, és máris jár az állampolgárság a magyar útlevéllel együtt.

„Ahogy nem sérti Magyarország érdekeit, nem okoz kárt Magyarországnak, sőt üdvözlendő, ha egy magyarországi szlovák, mondjuk a Pilisben felveszi a szlovák állampolgárságot, egy gyulai román fölveszi a román állampolgárságot, vagy mondjuk egy Bács-Kiskun megyei horvát a horvát állampolgárságot. Ahogy ez nem okoz kárt, nem jelent veszélyt, problémát Magyarország számára, ugyanúgy elvárjuk, hogy vegyék tudomásul, hogy a határon túli magyarok esetében nem jelenthet problémát és veszélyt egyetlen országnak sem, ha a határon túli magyarok élnek természetes jogukkal, és eredeti állampolgárságuk mellé a magyart is felveszik” – mondta 2010-ben Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

Az Egyesült Államokban nem osztják Semjén Zsolt derűlátását. A 2018-as választások után amerikai delegáció utazott Budapestre. Közölték a magyar kormány illetékeseivel, hogy Magyarország elveszíti vízummentességét, ha nem vet véget az útlevelekkel kapcsolatos visszaéléseknek – azt kifogásolják, hogy a könnyített honosítás rendszerében bűnözők is hamis magyar útlevélhez juthatnak. Mindez az egyik magyar oknyomozó portál, a Direkt36.hu és a Washington Post közös cikkében olvasható.

„Az amerikaiaknak az tűnt fel, hogy találtak több olyan esetet is, amikor magyar útlevéllel érkeztek olyan emberek, akikről kiderült, hogy aztán hamis személyazonosságot használtak” – nyilatkozta Pethő András, a Direkt36 újságírója.

– A dokumentumok nem hamisak, csak nem a valós személy használja.
– Tök más személy használja…?
– Így van. Ezért igazán veszélyes, ezért van az, hogy az amerikaiak annyira érzékenyen reagáltak erre, mert, ugye, így ki tudták játszani ezek az emberek az ő, egyébként igen szigorú rendszerüket” – fogalmazott Pethő András újságíró az Egyenesen stúdiójában.

Mintegy 700-an voltak ilyenek az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint. Közülük legalább 65-en be is jutottak az Egyesült Államokba, többeket még most is keresnek.

Pintér Sándor elismerte a visszaéléseket

A szovjet utódállamokból bűnözők ezrei vásárolhattak maguknak magyar állampolgárságot az elmúlt években. Erről már a Hír TV Célpont című műsora számolt be év elején. Az üzlet a magyar-ukrán határon futott fel.

„Általában ezek olyan bűnözők voltak, akik robbantásokkal, gyilkosságokkal, pénzbehajtásokból, drogkereskedelemből, lányfuttatásból éltek – magyarán stricik voltak – és olyan bűnözök, akiknek már annyi vaj volt a fülük mögött, hogy a saját közegükben sem tudták eltüntetni magukat máshogy.”

Az állampolgársági biznisz miatt nem egy okmányirodai ügyintézőt állítottak bíróság elé vesztegetés vádjával. Az egyik ilyen büntetőügyről két éve számolt be a Hír TV. A vádlott ukrán, illetve orosz személyek magyar nyelvtudásáról állított ki papírt kenőpénz fejében.

„Elsőrendű vádlott jogtalan előny ellenében, kötelességét megszegve valótlanul igazolja le az egyszerűsített honosítási eljárásban különböző külföldi állampolgárok, a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges kellő szintű magyar nyelvismeretét, és e kérelmeket továbbítsa a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Honosítási Igazgatóságához” – olvasta fel Bencsik Tamás, a Szekszárdi Járási Ügyészség ügyésze.

Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaéléseket Pintér Sándor belügyminiszter már korábban elismerte az ellenzék kérdésére. A Direkt36 szerint a magyar hatóságok már azonosították az elkövetői kört és folyamatban van a rendszer korrekciója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!