2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Most már toborozzák a baloldali kis pártokat a civilek

2015. március 5., csütörtök 21:36, frissítve: szombat 19:18

Civil szervezetek toborozzák az ellenzéki pártokat a március 15-ei kormányellenes tüntetésre. Az ötletet a baloldalnak a veszprémi választás eredménye adta, ahol az ultraliberális nézeteket valló, de függetlenként induló Kész Zoltán a támogatásukkal le tudta győzni a Fidesz–KDNP jelöltjét. A civil szervezetek korábban élesen bírálták a baloldali kis pártokat amiatt, hogy politikai haszonszerzésből többször is megpróbáltak rátelepedni egy-egy utcai demonstrációra, most viszont kifejezetten várják a pártok híveit is.

„Meg fogjuk mutatni, hogy készen állunk a kormányzásra.” 2015 a kormánybuktatás előkészítésének éve lesz, erről még tavaly decemberi évértékelőjén beszélt Gyurcsány Ferenc, aki akkor azt is megüzente a Demokratikus Koalíció aktivistáinak, hogy a következő – civilek által szervezett – tüntetésre már pártzászlókkal menjenek demonstrálni.

A DK korábbi szövetségese akkor még ízléstelennek tartotta Gyurcsányék akcióját. A PM társelnöke, Szabó Tímea most azonban kész beállni a sorba. A Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján azt mondta: ott lesz március 15-én azon a tüntetésen, amelyet két civil szervezet, a 100 ezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport szervez a kormány ellen.

– Örömmel teszünk eleget a meghívásoknak.
– Pártzászlókkal?
– Még folyik egyeztetés ez ügyben. Természetesen amennyiben úgy döntenek a szervezők, hogy pártzászlókkal mehetünk, akkor pártzászlókkal fogunk elmenni.

„Ahhoz, hogy az államot vissza lehessen foglalni, túl kell lépni a pártok logikáján – magyarázta csatlakozását a tüntetéshez Juhász Péter, a PM-ről levált Együtt politikusa. – Meg kell érteni azt, hogy ma nem az a helyzet van, hogy a saját ideológiánkat nyomjuk, hanem a közös értéket. És itt nehogy félreértés legyen, arról a híres összefogáslistáról nem véletlenül jöttem le; nem összefogásról beszélek, elvtelenül, hanem arról, hogy együttműködésekre van szükség a közös cél érdekében.”

A Liberálisok elnöke szerint a civilek jelentik a kitörés lehetőségét az ellenzéki pártok számára. „Azt látom, hogy elindult az útkeresés. Veszprém ennek a példája volt, elindult a civil mozgalmak és az ellenzéki pártok között az aktívabb egymásra figyelés” – véli Fodor Gábor.

„Hogyha a civil társadalom összefog a demokratikus politikai erőkkel, akkor van siker, akkor van győzelem” – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs. A DK elnökségi tagja a társadalmi elégedetlenségre hivatkozva áll a tüntetés mögé.

A szocialisták elnöke, Tóbiás József is ott lesz a március 15-ére meghirdetett vonulásos demonstráción:

– Én miért döntöttem másképp?! A civilek döntöttek másképp.
– Miért, meghívták önöket?
– Minden pártot meghívnak, amely demokratikus párt…
– Mi fordult, mi változott?
– Hát, szerintem arról fogunk beszélgetni a mai rendezvényen.

Az MSZP-s Gurmai Zita fia, aki korábban a Fidesz-székház ostromába torkolló netadóellenes tüntetés egyik szervezője volt, most ismét az ellenzéki pártok összefogását sürgette. „Veszprémben a választók igazolták azt a modellt, hogy ha egy civil jelöltet támogatnak a pártok, az a választók jelentős részének elfogadható. Ezen bukott meg a Fidesz kétharmada, tehát tulajdonképpen azt reméljük, hogy az itt is elfogadható és támogatandó lesz az embereknek” – mondta Gulyás Balázs.

Schiffer András, az LMP társelnöke magánvéleményét hangoztatva jelezte: ahogy korábban, az ökopárt most sem vesz részt a civilek által meghirdetett tüntetésen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!