2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Most ingatlanbefektetésért cserébe kínálnak letelepedési kötvényeket

Hír TV

2018. május 16., szerda 08:15, frissítve: szerda 15:23

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint nem létezik az ingatlanbefektetési bevándorlási program. A külföldi személyek számára magyar állampolgárságot kínáló konstrukciót a Direkt36 szúrta ki, az egyik kínai közösségi oldalon hirdették „új bevándorlási program Magyarországon” címmel.

– Nincs ilyen program, miért válaszoljak erre, a kormány azt a programot megszüntette.
– De vissza fogják hozni?
– Mondom, hogy megszüntettük ezt a programot, ha vissza akarnánk hozni, akkor nem szüntettük volna meg.

Nincs mit mondania a letelepedési kötvényprogramról Rogán Antal. Miközben a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt az újságírói kérdéseket hárította, az egyik legnagyobb kínai közösségi oldalon már hetek óta futott a hirdetés: új bevándorlási program indul Magyarországon. A Direkt36 oknyomozó portál szúrta ki a kampányt, amit egy olyan üzletember indított, aki a korábbi kötvénybizniszben is benne volt.

A hirdetés „új bevándorlási program Magyarországon” címmel jelent meg amibe a korábbi kötvénybizniszben is benne volt. Most ingatlanbefektetési bevándorlás néven fut a program, amelyben 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 16 millió forintos ügyintézési díj ellenében kínálnak magyarországi tartózkodási engedélyt.

A 2013 és 2017 között levezényelt letelepedési kötvényprogramban főleg offshore cégeken keresztül vásárolhattak magyar papírokat tehetős külföldiek. Közel húszezer EU-n kívüli állampolgár kapott magyar letelepedési engedélyt, köztük olyanok is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Most ingatlanbefektetési bevándorlás néven fut a program, amelyben 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 16 millió forintos ügyintézési díj ellenében kínálnak magyarországi tartózkodási engedélyt.

Mélyülhet a szakadék

Ha létezik az ingatlanbefektetési bevándorlás néven futó program, az a biztonsági problémákon túl tovább mélyítheti az ingatlanárak közötti szakadékot a nagyvárosokban és vidéken – erről a honvédelmi és rendészeti bizottság DK-s alelnöke beszélt Reggeli járat című műsorunkban. Vadai Ágnes szerint ha külföldiek tömegesen vásárolnak ingatlanokat Magyarországon, akkor kiszoríthatják a piacról a magyarokat.

„Ez egy felől újabb biztonsági problémákat vet fel, hiszen olyan emberek fognak beérkezni immár csak ingatlanvásárlással, tehát ellenőrzés nélkül, akik kötődhetnek terroristákhoz, nemzetközi szervezett bűnözői csoportokhoz. Most már nem arról van szó, mint a letelepedési kötvényeknél, ahol a vásárlás után valami ellenőrzési folyamat is volt, hanem ingatlanvásárlásról van szó, magyarul lényegében ezzel az eszközzel, ha ezt valóban bevezetik, elindul a külföldiek még intenzívebb ingatlanvásárlása, ami különösen Budapesten, meg a nagyobb városokban kiszoríthatja a magyarokat az ingatlanpiacról” – mondta az ellenzéki politikus.

 A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált a hírre

A magyar kormány semmiféle ingatlanalapú letelepedési programot nem indított és nem támogat. Erről tegnap is tájékoztattuk az újságírókat, mégis félrevezető írások jelentek meg a mai napon az online sajtó egy részében. Az úgynevezett program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket. Aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon - közölte a hír megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel. 

Hazaárulás

A letelepedési kötvény maga a hazaárulás, folytatásával a lopást viszi tovább a Fidesz – vélik a szocialisták. Szerintük a konstrukció több mint 100 milliárd forinttal károsította meg a magyar adófizetőket, ráadásul biztonsági kockázatot is jelentett, hiszen olyan emberek is Magyarország területére léphetnek, akiknek korábbi tevékenységéről nem sokat lehetett tudni.

„A letelepedési kötvény maga a hazaárulás. Hiszen egyrészt több mint 100 milliárd forinttal károsították meg a magyar adófizetőket. Több milliárd forintot kell majd kamatként visszafizetni a kötvények után. Ráadásul olyan biztonságpolitikai kockázatot jelent, amelynek a következményeit egyszerűen nem tudjuk még belátni sem, hiszen olyan külföldi állampolgárok léphettek Magyarország és az Európai Unió területére, akikről nem tudjuk, hogy éppen bűnözők voltak, vagy milyen tevékenységet folytattak a korábbi időszakban” – mondta Harangozó Bertalan, a párt frakcióvezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!