2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Most az MSZP van abban a helyzetben, mint négy éve a DK

Szánthó Péter

2017. december 14., csütörtök 16:56, frissítve: csütörtök 16:57

Négy éve épp Gyurcsány Ferenc követelte, hogy vegyék be pártját az összefogásba, miután kimaradt az MSZP és az Együtt koordinált indulásából.

Az MSZP, ahogy négy éve Gyurcsány Ferenc, most azt próbálja sulykolni, hogy csak a teljes összefogás vezethet eredményre, és ebben egy kívülről hozott, új szereplő is segítségére van – vélekedett Juhász Attila, a Political Capital elemzője, miután az MSZP-elnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában bejelentette, hogy újabb ajánlatot készülnek tenni az ellenzéki pártoknak. Molnár Gyula arról is beszélt, szeretné, ha a család, amely egyszer már együtt volt, újra egymásra találna. Elsősorban a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok számíthat az MSZP új ajánlatára, de az LMP-re is nyitott, hátha átgondolja a teljes elhatárolódást.

Az elemző szerint a szocialisták most pontosan ugyanabban a helyzetben vannak, mint 2014-ben a DK. „Az MSZP a túlélésért küzd, a fő ellenfele pedig az őt bekebelezni kívánó DK. Négy éve, 2013. október 23-án épp Gyurcsány Ferenc követelte, hogy vegyék be pártját az összefogásba, miután kimaradt az MSZP és az Együtt koordinált indulásából. Kampánya sikerrel járt, végül közös lista lett, a DK-val együtt” – emlékeztetett a szakértő. Úgy látja: ha valaki jelenleg elvállalja, hogy az MSZP vezette összefogás miniszterelnök-jelöltje lesz, annak meg kell próbálnia új választókhoz eljutni.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP kormányfőjelöltje csütörtök reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: minden párt, amely nem támogatja az összefogást, gyakorlatilag a választókat árulja el. Ilyen kemény stílus nem volt jellemző a szocialistákra az utóbbi időben, Juhász Attila szerint ez annak tudható be, hogy ha nem is sikerül az Együttet vagy a DK-t bevonni az összefogásba, „a választók legalább egy kicsiny részét maguk mögé állíthatják az összefogás követelésével. A stílus keményedése pedig csak az egyre fogyó időre utal.”

Ugyanakkor a szakember kijelentette: a szocialistáknak a kezdettől fogva kontraproduktív a nyilvánosság előtt folytatni az együttműködési tárgyalásokat – de jelenleg nincs más választásuk, erőltetni kell a témát. „Ám minden egyes perc, amelyet a nyilvánosságban az összefogás módjáról beszélnek, elveszi a teret az elől, hogy a kormányt kritizálják, a választókat maguk mellé állítsák.”

Az elemző úgy látja, ha mást nem, azt megtanulhatták 2014-ből a baloldali ellenzéki pártok, hogy nem az együttműködés módján múlik a siker, de az utolsó pillanatokban nem lehet az elmúlt négy vagy nyolc év munkáját elvégezni. Karácsony Gergely meginvitálása egyfajta tűzoltás lehet, hogy „jelenlétével erősítse a gyengélkedő MSZP imázsát, és a részleges összefogás bemutatásával erőt demonstráljon”.

Ám amennyiben a szocialisták közös listán indulnak a zuglói polgármester társelnökölte Párbeszéddel, a választási szabályok szerint már tíz százalékot kellene elérniük, hogy bejussanak a parlamentbe, és az MSZP támogatottsága a közvélemény-kutatások alapján pontosan e körül stagnál, a Párbeszédet pedig nulla és egy százalék között mérik az intézetek. Felmerül tehát a kérdés, hogy megéri-e a szocialistáknak vállalni azt, hogy egy váratlan népszerűségvesztés miatt nem jutnak be az Országgyűlésbe. Juhász Attila szerint a tíz százalék még így is megugorható célkitűzés az MSZP-nek, „talán úgy ítélték meg, hogy a küszöb éppen hogy csak ily módon, a népszerű Karácsony Gergely bevonásával ugorható meg”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!