2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Mit csinálnak az összegyűjtött adományokkal?

2015. szeptember 7., hétfő 18:20, frissítve: szerda 13:21

Több mint 3 millió forint értékű élelmiszert és ruhaneműt gyűjtöttek össze azok a civilek, akik menekülteket láttak el a pécsi vasútállomáson. Vasárnap óta azonban a migránsokat nem vonattal, hanem autóbusszal viszik Vámosszabadiba, így az önkéntesek munkájára már nincs szükség. Az összegyűlt adományok egy részét hajléktalanok és rászoruló családok kapják meg.

A civilek vasárnap tudták meg, hogy nem jön több menekült a pécsi vasútállomásra. A városba Szegedről érkezőket azután a rendőrség autóbusszal szállítja a Vámosszabadi táborba. Alig két hónap alatt mintegy 4000 embert láttak el élelemmel és ruhával, miközben a vonatindulásra vártak. A segítők az MSZP városi irodájában kaptak helyet, mostanra az épületben mintegy 3 millió forint értékű adomány gyűlt össze. „Az lenne a jó, és az lenne a célszerű, hogyha a Bevándorlási Hivatal és a rendőrség azt megengedné, hogy a felgyülemlett élelmiszer- és ruhakészletet, be tudnánk vinni a rendőrségre, és nekik szétosztani. Azoknak, akiknek célzottan és célirányosan küldték az adományozók” – mondta Garzó Gábor, a Migration Aid önkéntese.


A civilek továbbra is szeretnének segíteni, de ehhez az kellene, hogy beengedjék őket a Bevándorlási Hivatal által felügyelt területre. „Mi szeretnénk azt látni és tudni, hogy jelenleg milyen állapotban vannak a menekültek, akik itt Pécsett átvonulnak. Mennyi időt töltenek itt, és hogyha mégiscsak igény van arra, hogy közbelépjünk, illetve ennek volna valamiféle időbeli kerete is, akkor mindenképpen szeretnénk együttműködési megállapodást kötni a rendőrséggel, illetve a BÁH-hal, mert most már vannak olyan szervezeteink is, akikkel ezt formálisan meg is tudják kötni” – fogalmazott Nagy Erzsébet önkéntes.

A civilek azt tervezik, az összegyűlt romló élelmiszert hajléktalanoknak, nehéz körülmények között élő családoknak osztják szét. A tartós élelmiszert és egyéb holmikat a raktárban őrzik arra az esetre, ha mégis változna a rendszer, és újra vonaton utaztatnák a menekülteket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!