2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Milyen kezelés kell egy cukorbetegnek?

2015. május 12., kedd 19:11, frissítve: kedd 19:23

Óvónőket és tanítókat készít fel a cukorbeteg gyerekek mindennapos kezelésére az egyik magyarországi alapítvány. Céljuk, hogy a képzés az ország minden intézményébe eljusson, a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy 5-10 éven belül nem lesz olyan iskola, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

Pisti 6 hónapos kora óta cukorbeteg. Vércukorszintjét már saját magának méri, de az inzulint még édesanyja adja be neki, akkor is, ha az óvodában van. Figyelnek rá az óvónők is. „Az óvónők odafigyelnek rá olyan szinten, hogy már tudják, hogyha Pistinek alacsonyabb a vércukra, akkor látják rajta, hogy lassabb, leül, egy kicsit lassabban játszik” – mondta Bata-Magyar Ditta. Az édesanya abban bízik, hogy fia hamarosan saját magának is be tudja adni az inzulint. Tanítják is az önállóságra, de azért megpróbálnak úgy iskolát választani, hogy a tanítók odafigyeljenek a gyerekre. Ezt segítheti az egyik alapítvány új programja. „Egy édesanya, édesapa – amikor egy kisgyerekről kiderül a cukorbetegség – szintén néhány hét alatt tanulja meg, hogy mik azok a rutinok, amelyeket egy ilyen apróság körül el lehet végezni. Tehát mi azért hoztuk létre a Belevalók továbbképző programot, hogy a cukorbeteg gyerekeket is vegyék fel az óvodába, és a pedagógusok tudják ellátni, gondozni ezeket a gyerekeket. Elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak nálunk a pedagógusok” – fogalmazott Erős Antónia alapító.



Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Diabetes Társasággal együttműködve oktatja a pedagógusokat szeptembertől. Azokba az intézményekbe mennek el, ahol kérik a segítségüket. „Nemzetközi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy az ismeretek megszerzésével egy biztonságérzet alakul ki a pedagógusok esetében, és abba az óvodába, abba az iskolába, ahova kimegy a személyzet, kimegy az ellátó specialista team, az mindenképpen egy biztonságot ad, hiszen ott megtanítja őket azokra a dolgokra, amit nem tudhatnak” – nyilatkozta Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A Belevalók program célja, hogy 2-3 éven belül az ország minden részébe eljusson a segítség. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy 5-10 éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény Magyarországon, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!