2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Milliárdokból épült betonteknők, de ki fogja őket fenntartani?

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 14:40, frissítve: vasárnap 23:38

Nem találnak vállalkozót az új diósgyőri és szombathelyi stadionok üzemeltetésére, ezért félő, hogy az átadásra váró többi létesítmény fenntartása is az adófizetőkre hárul. A taopénzek java része a futballklubokhoz vándorolt, és a kormány is szinte számolatlanul szórta és szórja a pénzt az arénákra és a focira. Tavaly 16 milliárd ment el stadionépítésre, 2014 óta pedig több mint 90 milliárd forint.

Zene, tánc és tűzijátékos örömünnep köszöntötte az új szombathelyi stadiont novemberben, melynek költségei időközben alaposan elszálltak. A 15 milliárd forintos számlát a magyar kormány fizette.

Még novemberben az RTL Klub kamerájának nyilatkozó fideszes polgármester azt mondta: „Ez így karácsony tájékán minden gyerek tudja, hogy rendesen köll viselkedni, mert akkor a Jézuska rendesen, sok ajándékot hoz” – fogalmazott Puskás Tivadar.

Aztán elmúltak az ünnepek, és kiderült, hogy nem akad pályázó a rentábilis üzemeltetésre, ezért most a részben önkormányzati tulajdonú cég kénytelen állni a sarat.

Stábunknak sikerült megszólaltatnia egy diósgyőri törzsszurkolót, aki éppen az épülő stadionnál figyelte a munkálatokat.

Diósgyőrben mindegy, hogy kikap a csapat vagy nyer! Itt a szurkoló, az szurkoló! Azért jövünk ki a mérkőzésre! – mondta Gáll Csaba.

Csakhogy, míg a hetvenes években 30 ezren is voltak egy-egy diósgyőri meccsen, manapság jó, ha háromezren kimennek. A stadion építését a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István cége végzi, az eredetileg 4 milliárdosra tervezett költség helyett, majd 14 milliárdért húzza fel. Több szempontból is hasonlít a diósgyőri történet a Haladás új stadionjára. A költségek itt is elszálltak, és továbbra sem találnak üzemeltetőt.

A jobbikos Jakab Péter szerint a feketeleves csak ezután jön.

Azt látni kell, hogy Magyarországon nagyon sok sportklubnak a tulajdonosa egy-egy oligarcha, akik nem azért szállnak be a fociba, mert a foci, az nyereséget termel Magyarországon, ez irreális elvárás lenne a jelenlegi szinten. Ez egyfajta belépő a miniszterelnök köreihez – fogalmazott a párt miskolci frakcióvezetője.

Ez a jelenség figyelhető meg az adóügyi államtitkár, Tállai András városában, Mezőkövesden is, ahol maga Tállai a focicsapatot működtető egyesület elnöke is. Egy-egy meccsen átlagban 2700 ember van a lelátókon, mégis 1,25 milliárd forintot kaptak új stadionra.

Lukács Attila jobbikos politikus aggasztónak találja a helyzetet, ugyanis miközben a létesítmény megépült, Mezőkövesden az egészségügy helyezte folyamatosan romlott.

Azzal párhuzamosan, hogy ezt a stadiont felépítették, a stadion mögött található volt belgyógyászati osztálya a Markoth Ferenc Kórháznak, az leépült, 2016-tól már csak krónikus osztályként üzemel, azaz elfekvőként. És ezzel párhuzamosan a sürgősségi ellátás is megszűnt Mezőkövesden – fogalmazott a Jobbik mezőkövesdi választókerületének elnöke.

Mindeközben jut fűtött pálya és kétmilliárd Paksnak is. A települést tavaly szeptemberig Süli János tárca nélküli miniszter vezette. De ennyiből építhetnek új stadiont a nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városában, a 16 ezer lakosú Kisvárdán is. Tavasszal, a választás környékén szeretnék átadni. Ez is fűthető lesz, termálvízzel.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint Magyarországon nem is lehet piaci alapon működtetni stadionokat. Az átlag 2700 nézőt produkáló meccsekkel nem lehet a költségeket kitermelni.

Valamilyen állami fenntartásban fognak maradni, akár önkormányzati, akár valamilyen állami szerv, de mindenképpen közpénzből kell, hogy megoldódjon a fenntartásuk – értékelte a helyzetet Szabados Gábor.

A kormány tavaly év végén több mint nyolcmilliárdot osztogatott szét a szomszédos országok klubjainak is: egymilliárd jutott például Mészáros Lőrinc eszéki csapatának, és egymilliárdot kap Orbán Viktor jó barátjának, Diószegi Lászlónak sepsiszentgyörgyi klubja is. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!