2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Milliárdokat költünk a határon túlon – focira

Hír TV

2018. július 21., szombat 11:41, frissítve: szombat 18:37

Jelentős költségvetési források jutnak a határon túlra is. Gazdaságélénkítő programokra 2019-ben minden eddiginél több jut, összesen ötvenmilliárd forint. A kormány az elmúlt két évben ugyanakkor húszmilliárd forintot költött a határon túli labdarúgásra.

Brenzo, itt perceken belül kezdődik egy kormányülés, ahol szerepel ez napirenden. Van-e valami, amit tehetünk értetek? Kell-e pénzügyi segítség, újjáépítés, bármi? - Egy februári kormányülés előtt beszélt telefonon a miniszterelnök Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális szövetség elnökével.

Orbán Viktor azt követően ajánlott pénzügyi segítséget, hogy robbantás történt az egyesület ungvári központjánál. Az elmúlt években a kormány jelentős magyar költségvetési forrásokat juttatott különböző célokra a határon túlra. Két év alatt közel húszmilliárd forintot költöttek határon túli labdarúgásra, de jutott pénz gazdaságélénkítő programokra is.

Utóbbira 2019-ben minden eddiginél több, összesen ötvenmilliárd forint jut majd, derült ki egy néhány napja megjelent kormányhatározatból. A forrás vissza nem térítendő költségvetési támogatás és kamattámogatás formájában kerül a határ menti térségek projektjeihez.

A pénzügyminiszter szerint az később dől el, hogy mely területekre jut majd a támogatásból, de szerinte ezekből mindenki profitálhat.

Mi azt gondoljuk, hogy ez nem egy öncél, tehát nem csak arra szolgál, hogy a népesség megtartó ereje a határon túli térségeknek megerősödjön, hanem arra is, hogy ezen keresztül a magyar gazdaságban további olyan fejlesztések legyenek, amelyek a magyar gazdaság lehetőségeit is erősítik. Itt arra szeretnék utalni, hogy ha egy székelyföldi vállalkozást segítünk, akkor annak van visszacsatolása a magyar gazdaságra is - mondta Varga Mihály.

A Jobbik elnöke szerint alapvetően támogatandó a határon túli területek segítése, de nem mindegy mire költik a magyar adófizetők pénzét.

Nem mondjuk azt, hogy a korrupció nem történik ott is meg, hiszen vannak feljelentések akár a mi részünkről is ilyen esetekben, de azért azt lehet mondani, hogy a java része jó helyre került. Más kérdés, hogy most megint mire kívánják fordítani. Tehát azokat a beruházásokat, amik megint futballakadémiákról szólnak, vagy olyan másodlagos dolgokra, melyek nem a legfontosabbak a magyarság megmaradása érdekében azokat azért nem tudjuk támogatni. ezeknek inkább kulturális, vagy gazdasági programoknak kellene lenni, amit esetleg a magyar kormány támogat, de nem tudom, hogy ezt az ötvenmilliárdot mire kívánják fordítani - nyilatkozta Sneider Tamás.

A kormányhatározat szerint a stratégiai célok meghatározására tárcaközi testületet hoznak létre, egyúttal húsz fővel növelik a külügyminisztérium állományának a létszámát a programok végrehajtása alatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!