2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Milliárdokat költhetnek a belvárosra Makovecz tervei alapján

2017. március 12., vasárnap 15:57, frissítve: vasárnap 15:58

A megnyitás óta veszteséges a makói fürdő, most mégis tovább bővítik. Milliárdok jutnak adófizetői pénzből újabb Makovecz Imre által tervezett épületek megvalósítására is, a városi könyvtár költsége például meghaladja a kétmilliárdot.

Sáros földúton lehet csak közlekedni a makói Lendvai utcán. Az itt lakók maguk igyekeznek salakkal és cseréptörmelékkel megerősíteni az útfelületet. „Ez a földes út már régóta így van. Ígérték, hogy majd csinálnak betonutat, de még nem került rá sor. A többi út már valamennyire tűrhető, ez Honvéd városrész, nagyon el van hanyagolva” – mondja egy helybéli asszony.

A külváros lakóterületein jelenleg is mintegy 4 kilométernyi utcaszakasznak nincs megfelelő burkolata. Erre alig több mint 900 millió forintot szánnak. A belvárosra viszont milliárdokat költhetnek Makovecz Imre építési tervei alapján. Az új könyvtár a kormány támogatásával 2,6 milliárdból valósulhat meg, és szerepel a listán a tíz éve bezárt városi mozi felújítása is.

„Makó városában van egy terv, amelyet Makovecz Imre korábban elkészített. Makovecz Imre 20 évig volt Makó város építésze, amikor a szocialisták vezették Makó városát, és itt közmegegyezés volt arról, hogy Makovecz Imre segítségével építik újjá Makót, és Makó egy Makovecz-város lesz” – fogalmazott a közelmúltban a városba látogató kancelláriaminiszter.

Több mint kétmilliárd forint jut a makói gyógyfürdő bővítésére is, annak ellenére, hogy az a nyitás óta veszteségesen működik.

„A fürdő jelenlegi működése öt évre mutat vissza. Az első évben még 140 millió forintos működtetési támogatást biztosított Makó város önkormányzata. A tavalyi évben már csak 50 millió forintról döntött a képviselő-testület” – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Az első Makovecz-épület, a Hagymaház alig húsz éve nyitotta meg kapuit Makó belvárosában. Az ingatlanra most felújítás vár – 130 millió forintba kerülnek a munkálatok. A város jobbikos képviselője szerint éppen ezért az önkormányzatnak át kellene gondolnia a Makovecz-ingatlanok kivitelezését, de számolnia kellene a későbbi fenntartási, üzemeltetési költségekkel is.

„A Makovecz-épületek nagyon drágán tarthatóak fenn, illetve a felépítésük nagyon sokba kerül, és önmagában az épületek nem bizonyulnak túl tartósnak. Éppen ezért megfontolásra javasoljuk azt, hogy a még el nem kezdődött beruházásoknál esetleg más technológiával, más módszerekkel valósuljanak meg ezek az épületek” – közölte Zeitler Ádám helyi jobbikos képviselő.

Makón eddig tizenkét Makovecz-épület valósult meg, többnyire kulturális, sportolási és üdülési céllal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!