2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Milliárdokat húznak be Farkas Flóriánék?

2017. szeptember 17., vasárnap 10:07, frissítve: vasárnap 12:18

Farkas Flórián emberei jártak jól az uniós roma-mentorprogrammal. A kétmilliárd forintos uniós pályázati pénzt eredetileg a hátrányos helyzetű cigányok felzárkóztatására szánták.

Célpont című műsorunknak a Jász-Nagykun Szolnok megyei romák azt mondták, a legtöbb mentor alkalmatlan a feladat elvégzésére. A miniszterelnöki biztos egyébként egy másik, milliárdos felzárkóztatási program pénzeivel sem számolt el.

Sárkány Lajost filmsztárként emlegetik a szolnoki cigánytelepen. Ő játszotta a főszerepet abban a játékfilmben, amely a romák elleni gyilkosságsorozatot dolgozza fel. A mozi a berlini filmszemlén megkapta a zsűri különdíját. A most tizennyolc éves fiú mégsem Hollywoodban kötött ki, hanem a gettóban ragadt.

„Hogyha engem megszavaznának, akkor én is ugyanúgy teljesíteném azt, amit elvárnak tőlem. Nem csak mereszteném az irodámban a seggemet, és a papírlapokat lesném, hogy most mennyi pénzt húzzak le ettől, ettől meg ettől” – mondta Sárkány Lajos.

Kozák Ferenc, Szolnok roma önkormányzatának elnökének unokaöccsét az egész ország ismeri. Nem úgy, hogy ifjabb Kozák László, hanem úgy, hogy Kis Grófo. A nagybácsi pántlikázott pénzt kap a cigányok felzárkóztatásáért, mentor egy uniós programban.

A Szolnoki Roma Önkormányzat elnökét telefonon kerestük:

- A szociális és gyermek- és ifjúságvédelemért felelős minisztérium olyan feladatot és célirányt adott ki ebben a rendszerben, hogy tényleg látszik, emelkedik a cigányság. Tényleg itt vannak a telepprogramok, itt vannak a…

- Tehát azt mondja nekem, hogy minden klappol, és rengeteg pénz van rá?

- Én azt tudom mondani, hogy 2015–16-ban meglendült Szolnokon a szegregált részek javítása.

„Aki itt a Neszűrben lakik, azt lenézik, letiporják a sárga földig – mondta a Jászberény külterületén található szegénytelep egyik lakosa, Magyar Róbert. – Csak akkor jönnek, amikor szavazni kellene rájuk, hogy majd lesz ez is, lesz az is. De akkor hol van? Vagy mi? Hát ígérgetni lehet, csak sajnos nem teljesítenek semmit se.”

A jászberényi cigányok felzárkóztatásáért szintén a helyi roma önkormányzat vezetője felel. Úgy tudjuk, hogy Rácz Tamás mentori jussa bruttó kétszázötvenezer forint havonta.

– Interjút szeretnék önnel készíteni az Efop 1.3.2-es romafejlesztési programról. Ha jól tudom, ön mentor.

– Én most meg nem mondanám hirtelen a számát.

– Oké, de benne van ebben a programban?

– Én egyelőre nem nyilatkozom, jó?

– Azt mondják, hogy ön csak akkor megy oda hozzájuk, ha épp szavazatot kell vásárolni.

– Nem, nem igaz ez. Mikor volt kint ott? Én nem foglalkozom önökkel, tényleg. Hagyjanak engem békén, jó?

Célpont című riportműsorunk ellátogatott a Tisza-tó partján fekvő Sarudra is. Az 1200 lelkes faluban is van mentor, Dáné Zsolt. Ő sem volt közlékeny. Ő szintén tagja a helyi cigány önkormányzatnak.

– Mit szeretnének?

– Csak egy gyors interjút.

– Milyen ügyben?

– Romafelzárkóztatásról.

– Én erről semmit nem tudok.

A mentorhálózat fejlesztésére kétmilliárd forintot költ a kormány az Európai Unió adófizetőinek pénzéből. Kozák Ferenc, Rácz Tamás és Dáné Zsolt is Lungo Drom-os. A Lungo Drom elnöke Farkas Flórián, a miniszterelnök romaügyi jobbkeze, aki máig nem számolt el egy korábbi, szintén milliárdos felzárkóztatási program pénzeivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!