2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Milliárdokat hitelezett dolgozóinak a jegybank

2017. szeptember 14., csütörtök 15:46, frissítve: csütörtök 18:00

Több mint 400 MNB-dolgozó kapott munkáltatói kölcsönt. A legmagasabb hitel összege 50 millió forint.

3,6 milliárd forintnyi dolgozói kölcsönt tartanak nyilván a Magyar Nemzeti Banknál – tudta meg a Hír TV a jegybankból. A Matolcsy György vezette intézmény összesen 402 dolgozói kölcsönszerződést kezel, valamennyi hitel fizetése szerződés szerint történik – válaszolta kérdéseinkre az MNB.

Megtudtuk azt is, hogy a legalacsonyabb nyilvántartott hitel összege félmillió, míg a legmagasabbé 50 millió forint.

Kérdéseinket azt követően tettük fel az intézménynek, hogy kiderült: a jegybankelnök kedvese is kapott kedvezményes lakáskölcsönt. Vajda Zitának 32,2 millió forintot kölcsönzött a jegybank még 2015-ben, amit nemrég teljes egészében visszafizetett, miután házasságot kötött Matolcsy Györggyel.

Nagy Márton alelnöknek 8,1 millió, Windisch László alelnöknek pedig 3,1 millió forint tartozása van a Magyar Nemzeti Bank felé. Matolcsy György elnöknek és Gerhardt Ferenc alelnöknek nincs hitele.

Kérdéseinkre a Magyar Nemzeti Bank azt közölte, hogy az intézmény 1969 óta hitelezi a saját dolgozóit. A kölcsönök korábban kamatmentesek voltak, Matolcsy György hivatalba lépését követően a lakáskölcsönökre a mindenkori jegybanki alapkamatot kérik az MNB-alkalmazottaktól, míg fogyasztási hitelek esetében a jegybanki alapkamat plusz egy százalék a hitel díja. A bank a kamatkedvezményes lakáskölcsönt minden esetben biztosíték ellenében nyújtja. A szabad felhasználású kölcsön maximális összege 5 millió forint.

Ha egy jegybanki dolgozó felmond az MNB-nél, a hitel hátralévő részét egy összegben kell visszafizetnie. Ha a dolgozót elküldik, vagy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonya, további két évig fizetheti a kedvezményes kamatokkal, azt követően ötszázalékos kamatfelárat kell fizetnie. A dolgozói kölcsönök feltétele minden jegybanki dolgozó esetében azonos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!