2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mikor fog nevetni Soros György?

2017. július 11., kedd 15:05

Miért járt itt Alexander Soros? Az ő parancsát követik a civil szervezetek? Mikor fog nevetni Soros György? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Nizák Péter, a Nyílt Társadalom Alapítvány (korábban Soros Alapítvány) közép-európai programvezetője.

A Civil Kollégium Alapítvány kunbábonyi táborában – amelyről kormánypárti lapokban azt írták, itt képeznek ki Soros György pénzén ellenzéki aktivistákat, hogy ősszel utcai zavargásokat szervezzenek – interjút készítettünk Nizák Péterrel, a Nyílt Társadalom Alapítvány régiós programvezetőjével. Magáról a táborról készült riportot itt olvashatják.

Igaz, hogy Kunbábonyban a Soros-szervezetek kiképzőtábora működik, önök itt képeznek ki aktivistákat kormányellenes akciókra?

Ez a Civil Kollégium Alapítvány központja, itt egyedül ők tartanak képzéseket. 2014 óta dolgozunk együtt velük, azokat a programjaikat támogatja a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF), amelyek a közösségszervezésről szólnak. Évente 10-15 helyi szervezet programját finanszírozzuk, a CKA szakmai segítséget is nyújt számukra.

Például kormányzati épületek elfoglalásához?

Nem, ez egyáltalán nem erről szól. A helyi érdekérvényesítést segítő programokat támogatunk. Egy példa: Mátészalkán dolgozik egy csoport, amelynek a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) nyújtott segítséget a szerveződéshez. Miután több helyi embert végigkérdeztek, kiderült, hogy súlyos problémák voltak a tömegközlekedéssel, nem volt megfelelő a buszközlekedés a megyeszékhelyre. A helyiek a CKA segítségével ki tudták harcolni, hogy induljanak új járatok. Hasonló tevékenységeket támogatunk, szerintem ezek nem pártpolitikai kérdések.

Több helyen lehetett olvasni, hogy ősszel a Soros-szervezetek utcai zavargásokat fognak szervezni. Árulja el, mire készülnek ősszel?

Nem szívesen minősítem ezeket a vádakat, mert vonal alattinak tartom a feltételezést. De szeretném őket cáfolni, nem készülünk semmi ilyesmire. A CKA tevékenységével kapcsolatban sem lehet ilyesmiről beszélni.

De tényleg volt a táborban egy képzés, ahol polgári engedetlenséget oktattak. Ezt hogy magyarázza?

Ha volt ilyen, az nem OSF-program volt, nem tudok róla nyilatkozni.

Hány programjuknak a célja az, hogy a migránsok bejussanak Magyarországra?

Sem nekünk, sem a CKA-nak nincs ilyen programja. Mi segítünk olyan szervezeteket, amelyek bevándorlókkal foglalkoznak, konkrétan a Helsinki Bizottságot, ők jogi segítségnyújtással foglalkoznak, a Menedék Egyesületet, ők azoknak segítenek, akik már itt vannak, a Migrant’s Help nevű, már itt levők integrációját segítő szervezetet és az Artemisszió Alapítványt. A Migration Aidet egyébként nem támogattuk, ezt sokan rosszul tudják. De ezeknek a CKA-hoz semmi köze.

Ön a Soros-alapítvány közép-európai programvezetőjeként ezeknek az aktivistáknak a főnöke, utasításokat tud adni az itt levőknek?

Nem tudok utasításokat adni a programokon dolgozóknak. Mi a CKA-val vagyunk jogviszonyban, szerződést kötöttünk velük, ebben benne van, hogy a közösségszervező programjaikat támogatjuk. Egyébként nem tudunk beleszólni abba, hogy mit csinálnak ők, abba pláne nem, hogy az általuk megszervezett közösségek mit csinálnak. Egyébként ez nem egy új tevékenység a CKA részéről, a 2000-es évek eleje óta végzik ezt a munkát.

Miért volt nemrég Budapesten Soros György fia, Alexander, ha nem eligazítást tartani a hálózat aktivistáinak?

Nem tudok róla, hogy támogatott szervezetek tagjaival találkozott-e. Azért volt itt, mert épp itt tartották a nemzetközi OSF tanácsadó testületének az ülését, ez lényegében az alapítvány kuratóriuma. Alexander Soros ennek a tagja, ezeken mindig részt vesz, de nincs állandó helyszíne, legutóbb Budapesten tartották.

Mikor fog Soros György nevetni a végén?

Nem tudom értelmezni a felvetést. Milyen kontextusban, min fog nevetni, minek a végén? Bővebb magyarázatra lenne szükségem.

Az a plakátokon nincs ott.

Ez a baj.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!