2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Mikola a hosszú távú megállapodás mellett

2015. február 18., szerda 10:27, frissítve: szerda 11:34

Kiállt a hosszú távú gázszállítási megállapodás mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Mikola István napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Magyarország a megállapodással jól jár, mert piaci áron kapja majd a gázt.

„Oroszország a következő években is jelentős szerepet fog betölteni Magyarország gázellátásában. Ez az együttműködés azonban csak olyan szerződés esetén lesz gyümölcsöző, amely kellően rugalmas, piaci alapon és versenyképes áron biztosít gázt Magyarországnak. Magyarország földgázforrásoktól távoli fekvése miatt ugyanakkor jelentős gázfogyasztására való tekintettel hosszú távon kell biztosítani a földgázellátás biztonságos és költséghatékony megoldását” – fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A gázellátásról szóló szerződés részleteinek nyilvánosságra hozatalát követeli az MSZP. A párt frakcióvezető-helyettese szerint Magyarország a piaci árnál drágábban jut hozzá az orosz gázhoz, ami Oroszország érdekeit szolgálja. „Vlagyimir Putyin tehát sikeresen képviselte az orosz érdekeket, ugyanez mondható el Orbán Viktorról is, ő is hatékonyan képviselte az orosz érdekeket. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor mélyen hallgat arról, hogy mennyit kell fizetni az eddig fel nem használt orosz gázért, hogyha lehívjuk. Az a gyanúnk, hogy Orbán azért nem beszélt arról, mert Oroszország sokkal drágábban adja majd ezt a gázt, mint amennyiért ebben az időszakban máshol is megvehetnénk. Az, hogy az orosz gázfelesleget Magyarország a piaci árnál drágábban megvegye, egyértelműen orosz érdek. Az, hogy Orbán Viktor ebbe belement, az a magyar nemzeti érdek elárulása” – fogalmazott Tóth Bertalan.

A paksi bővítésről is vitáznak szerdán a képviselők a parlamentben. Az Országgyűlés Seszták Miklós törvényjavaslatát tárgyalja meg, amely a paksi bővítéshez kapcsolódó beruházásokat kivonná a közbeszerzési törvény hatálya alól, az előkészítő dokumentumokat pedig 15 évre titkosítaná.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!