2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Szűrővizsgálatra köteleznék őket

2015. október 3., szombat 19:48, frissítve: vasárnap 10:21

Szakértők indokoltnak tartják azoknak a migránsoknak a kötelező szűrését, akik menekültkérelmet adnak be Magyarországon, de azt mondják, hogy nincs elég orvos a tömeges vizsgálatokhoz. Az egészségügyi törvény módosítását jövő héten kezdi tárgyalni a parlament.

Konténerekből építettek tranzitzónát Letenyén, a horvát–magyar határon. Itt adhatják be menekültkérelmüket a migránsok. És itt esnének át a kötelező szűrővizsgálaton, amelyet törvénymódosítással írna elő a kormány. Amíg nem vesznek tőlük igazoltan mintát, addig nem léphetnek be az országba.

A kancelláriaminiszter arra panaszkodott szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy jelenleg a migránsok nemet mondanak a szűrővizsgálatokra. Már több mint 300 ezren érkeztek idén Magyarországra, közülük 170 ezren adtak be menedékkérelmet, de szűrővizsgálatra alig tízezren mentek el. „Folyamatosan találunk hepatitis B-t, hepatitis C-t, szifiliszt, illetve HIV-fertőzötteket is azok között, akik a magyarországi egészségügyi vizsgálatokon 2015-ben idáig részt vettek” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Az országos tiszti főorvos kötelezhetné a migránsokat szűrővizsgálatra, de csak azokat, akik menedéket kérnek Magyarországon. Az átutazókat továbbra sem vizsgálnák. Az ÁNTSZ írásban annyit közölt, hogy 33 szifiliszest, 11 HIV-fertőzöttet és 100 májgyulladásos migránst találtak eddig. Az érintettek többsége nem várta meg a kezelés végét, hanem továbbállt Nyugat-Európába, magával hurcolva a betegséget. Szakértők szerint indokolt a törvénymódosítás. „Ha az a gyakorlat folytatódik, ami jelen pillanatban a határátlépőknél van, hogy szinte megállás nélkül viszik őket tovább Ausztria felé, akkor nincs értelme. Ha viszont az eredeti protokollt, tehát azt, hogy egy befogadóállomáson letelepítik őket, és ott történik meg a procedúra, ami a menedékkérelem beadásához kötődik, akkor viszont értelme van. A menekültstátusz kérelméhez egészségügyi kondíciókat, egészségügyi szűrővizsgálatokat kötni eléggé logikus lépés” – fogalmazott Szilárd István, a PTE Migrációs-egészségügyi Program tudományos főtanácsadója.

„Sok gyerek érkezik Magyarországra, olyan gyerek, aki valamilyen védőoltással nincsen beoltva, ő igenis jelenthet veszélyt a magyar gyerekekre.” Ezt már Gyógyhír című műsorukban mondta a fertőző betegségek egyik hazai szaktekintélye, aki szerint nincs elég orvos a tömeges szűrővizsgálatokhoz. „Mint mindenhol a világban, így hazánkban is egyre kevesebb infektológus van. Az infektológus az az orvos, aki fertőző betegségekkel foglalkozik. Ez a hiány, ez az aránylag kevés orvos lehet, hogy nem lenne képes egy nagyobb problémát megoldani, hogyha a menekültek között óriási gond lenne” – nyilatkozta Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa.

A horvát–magyar határon fekvő Zákány polgármestere szerint indokolt lenne megelőzni a veszélyt azokon a településeken, amelyeken migránsok tömegei haladnak át. „Nyilván vannak ezzel problémák, tehát járványügyi szempontból is érdekes ez a kérdés. Föl is vetődött, hogy a közmunkások oltása, nyilván ahogy a rendvédelmi szervek oltása is folyamatban van, de nyilván ezt a megfelelő kormányzati szerv rendeli el” – hangsúlyozta Jankó Szabolcs.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítás mekkora többletkiadást jelent a költségvetésnek. Egy-egy szűrővizsgálat ára több tízezer forint is lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!