2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Migránsnak nézték, és rendőrt hívtak a segítőkre

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 09:16, frissítve: vasárnap 19:08

Migránsoknak nézték a Srí Lanka-i önkéntes segítőket a Pest megyei Perbálon, a három fiatalra rendőrt hívtak a helyiek.

Az egyetemisták az ENSZ-szel is együttműködő ifjúsági civil szervezet segítségével érkeztek a településre, hogy egy helyi lakóotthonban segítsenek. A munkát ingyen látják el, vízummal, legálisan tartózkodnak Magyarországon.

Az esetről egy helyi lakos számolt be Facebook-posztjában, aki azt is kérte a perbáliaktól, hogy legközelebb ne hívjanak rendőrt az önkéntesekre.

A Pest megyei község sem maradt ki a legújabb kormánypropagandából, amely a helyiek közül egyeseket túlságosan is éberré tett. Ők rendőrt hívtak három Srí Lanka-i fiatalemberre, mert migránsnak nézték őket.

A külföldiek sérült gyermekekkel foglalkoznak Perbálon. Önkéntes munkát végeznek Magyarországon, ahova a világ egyik legnagyobb diákszervezete, az Aiesec segítségével jutottak el. Hasonló esetre nem volt példa - mondta a szervezet egyik magyarországi vezetője.

„Amit igazából ők tapasztaltak: megélték magát az incidenst, viszont az én tudomásom szerint nagyobb atrocitás nem érte őket, próbálják megérteni a helyzetet. Illetve pont azért, mert ezek a fiatalok minden alkalommal felkészítést kapnak arra, hogy pontosan milyen a jelenlegi helyzet az amire számíthatnak, így olyan hatalmas meglepetés nem is érte őket” – mondta el Kóta Júlia az AIESEC Magyarország külső kapcsolatokért felelős alelnöke.

A Srí lanka-i fiatalokat az AIESEC előzetesen felkészítette Magyarország gazdasági, szociális és politikai helyzetéről.

A sérült gyermekeket gondozó otthonban tucatnyi külföldi önkéntes fordult meg az elmúlt években, őket nem érte bántódás.

„Úgy gondolom, hogy ennek semmilyen következménye nem lesz, valószínűleg ez egy félreértés volt. Hat hétig vannak itt nálunk, és elsődlegesen a sérült gyermekek felnőttek környezetében segítenek akár a gondozási munkákban, akár pedig extra programokat adni nekik: elmenni sétálni, kirándulni, elvinni őket moziba, tópartra sétálni. Ez a fő tevékenység” – nyilatkozta Bartholy Judit a Tovább Élni Egyesület elnöke.

A Hír TV által megkérdezett helyiek mind azt állították, hogy nem hallottak az esetről.

– Szoknak itt "migráncsok" lenni. Egyszer itt ült egy fekete.

A perbáli gyermekotthon két évtizede üzemel. Építésében szintén vettek részt külföldi diákok, társadalmi munkában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!