2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Mészároslőrincezés az önkormányzati közmeghallgatáson

2016. december 20., kedd 22:38, frissítve: szerda 16:12

Bekiabálásokkal tiltakoztak az önkormányzati bérlakások eladása ellen a józsefvárosi önkormányzat közmeghallgatásán A Város Mindenkié mozgalom aktivistái. A Párbeszéd önkormányzati képviselője pedig azt kifogásolta, hogy a kerületben Mészáros Lőrinc építene lovardát.

„Ne legyen több vádaskodás, biztonságos lakhatást!” – A Város Mindenkié mozgalom zavarta meg bekiabálással a józsefvárosi önkormányzat közmeghallgatását. A civil szervezet az ellen tiltakozott, hogy a kerület felkínálta a bérlőknek megvételre az önkormányzati bérlakásait. A mozgalom szerint ebben az esetben a bérlőknek kellene megfizetniük a lakások felújításával, karbantartásával kapcsolatos olyan költségeket, amelyeket az önkormányzat évtizedek óta elmulasztott. Attól tartanak, hogy erre nem lesznek képesek, és kilakoltatják őket.

A kerület fideszes polgármestere szerint mindenki saját maga döntheti el, hogy megveszi-e a lakást. „Nem a piacra dobjuk, mert a piac nem tud rászabadulni erre a lakásállományra, a bérlők dönthetnek úgy, ha tulajdont kívánnak szerezni, hogy nem bérleti díjat, hanem törlesztőrészletet fizetnek. Külsős piaci szereplők számára ez az ajánlat elérhetetlen” – mondta Kocsis Máté, a kerület fideszes polgármestere.

A Párbeszéd önkormányzati képviselője Mészáros Lőrincet emlegette. „Hárommilliárd forintból épít luxuslovardát az Orczy-kerti fák helyére az önök haverja, Mészáros Lőrinc… Azt a hárommilliárd forintot […] költsék a kerületi bérlakásállomány és a kerületi társasházak felújítására” – hangoztatta Dr. Erőss Gábor.

1990-től a kerületnek 28 ezres ingatlanállománya volt, jelenleg 3800 lakása van, a többségük rossz állapotban. A lakók átlagosan 12–15 ezer forint lakbért fizetnek havonta egy 50 négyzetméteres lakásért. A bérlők az – önkormányzat szerint – másfél milliárd forintnyi lakbérrel, közüzemi díjjal tartoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!