2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Mérgező anyag szivároghatott ki a telephelyről

2015. március 12., csütörtök 10:53

Kiszivárgott a veszélyes anyag a hortobágyi lerakóból – a Greenpeace által felkért kutatócsoport mérési eredményei szerint. Mintavételük alapján a talajban lévő cink mennyisége a megengedett érték ötszöröse. A Környezetvédelmi Felügyelőség korábbi mérései nem találtak határérték feletti mennyiséget semmilyen mérgező anyagból.

Egy éve a Greenpeace önkéntesei is jártak a veszélyeshulladék-tároló telepen. Több helyen a földre folyt a klór és az etilén a hordókból. A lerakóhelyre ma már nem lehet bejutni, de a kerítésen keresztül is látszik, hogy csak egy zöld hálóval vették körbe a hordókat.

Februárban egy a Greenpeace által felkért kutatócsoport vett mintát a talajból. Az élő szervezetre veszélyes, mérgező anyagok mennyiségét vizsgálták, méréseik szerint a cinktartalom jóval a határérték felett van. „A legnagyobb koncentráció, amit találtunk, az valamivel több, mint 1000 mg/kg volt. Mivel a cinknek a határértéke 200 mg/kg, ez egy jelentős, ötszörös határérték-túllépést jelent. Fontos megjegyeznünk, hogy minden mintavételi helyen tapasztaltunk cinkkoncentráció-növekedést a háttérhez képest” – nyilatkozta a Hír TV-nek Braun Mihály tudományos munkatárs.

A kutatócsoport szerint a szennyezés kikerült a telephelyről. A Környezetvédelmi Felügyelőség azonban más eredményt kapott, a hatóság nem tapasztalt határérték-túllépést. „Úgy véljük, hogy további mérésekre van szükség. Azonban az megállapítható, hogy akár a felügyelőség vizsgálatai, illetve a Greenpeace vizsgálatai is azt mutatják, hogy azonnali intézkedést nem kell tenni” – közölte V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A területet üzemeltető cég jelenleg felszámolás alatt van. A hatóság 25 millió forintot tudott bankgaranciaként lefoglalni, a telephely felszámolása azonban több száz millió forintba kerülhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!