2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Menesztené Budai Gyulát az MSZP

Hír TV

2017. november 22., szerda 16:14, frissítve: szerda 18:08

Bárándy Gergely szerint az egykori elszámoltatási kormánybiztos komcsizása a fideszes álláspontot tükrözi.

Komcsizós beszólása miatt menesztené képviselői tisztségéből Budai Gyulát az MSZP. A fideszes politikus a parlament igazságügyi bizottságának keddi ülésén kommunistázta le a teljes magyar bírói kart, csak azt felejtette el, hogy be van kapcsolva a mikrofonja.

Az Igazságügyi Bizottság keddi ülésén kérte számon a szocialista Bárándy Gergely a legfőbb ügyészen a fővárosi főügyész véleménycikkét, amelyben Ibolya Tibor gyalázatosnak nevezte a Kúria döntését, amely szerint Polt Péter korábbi pártkötődése miatt a teljes ügyészi szervezetet fideszesnek lehet nevezni.

„Ír egy cikket, amiben a bíróságokat bírálja egy konkrét ügy kapcsán, ami egyébként önöket érintette és komcsizik és hasonló kifejezéseket használ, ez a pro aktív kommunikáció?” – fogalmazott Bárándy Gergely.

Az MSZP-s politikus felszólalása alatt Budai Gyula kommentárja hallatszik. A volt elszámoltatási kormánybiztos a teljes magyar bírói kart komcsizta le, miközben bekapcsolva felejtette mikrofonját. Bárándy Gergely a beszólás miatt menesztené képviselői tisztségéből a kormánypárti politikust, szerinte Budai szavai a Fidesz álláspontját tükrözik.

„Az, hogy ezt az igazságügyi bizottság kormánypárti alelnöke mondta el, ez indokoltá teszi azt, hogy erről a pozícióról és a képviselői pozíciójáról is lemondjon. Ha a Fidesz a látszatát is meg akarja őrizni annak, hogy egyébként a bírói karról nem ugyanazt gondolja, mint amit a fideszes alelnök elmondott, akkor felszólítja lemondásra Budai Gyulát” – jelentette ki Bárándy.

Sándor Zsuzsa, nyugalmazott bíró azt mondja, cáfolni sem érdemes Budai Gyula szavait, ám szerinte a kijelentés nem új keletű.

„Nem tudok olyan okot kitalálni sem, hogy ő ezt mire alapozta, ez a tőle megszokott durva beszólás volt. Nem vagyok nagyon meglepve azt kell mondjam Budai Gyula ötletén, sem a stílusán, azt, hogy a bírók komcsik, azt már kitalálták 2012-ben, amikor 200 bírót elküldtek a bíróságról és kényszernyugdíjazták őket, természetesen ezt nevetséges lenne cáfolni is” –fogalmazott a volt bíró.  

A Fidesz frakcióvezetője kitért az érdemi válaszadás alól, amikor a Hír TV párttársa kijelentéséről és annak következményeiről kérdezte.

„A magyar alkotmány kimondja, hogy a magyar bírók függetlenek, a lelkiismeretüknek és a törvényeknek alárendelten kell, hogy dolgozzanak, ez az a kritérium, ami minden bíróval szemben fennáll, ezen túlmenően a Fidesz a bírók világnézeteit nem kívánja minősíteni” – mondta Gulyás Gergely.

De nem először megy neki a bíróknak a Fidesz. Lázár János múlt héten a Legfelsőbb Bíróság utolsó elnökét vádolta meg ellenzéki párkötődéssel. A kancelláriaminiszter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a TAO-pénzek nyilvánosságáról szóló perekben rendre Baka András járt el a Kúrián.

A legfőbb bírói fórum legutóbb múlt szerdán mondta ki az egyik ügyben, hogy közpénznek minősül a társasági adókedvezmény, amelyet a cégek a sport-kluboknak nyújtott támogatásért cserébe kapnak az államtól.

„Van ebben az országban egy bíró, aki nagyon haragszik Magyarország kormányára és a Fideszre, Baka Andrásnak hívják, akinek a hivatali státuszváltásából adódóan óriási a sértettsége, és rejtélyes véletlen okán az összes tao-ügy a Baka-féle tanácsba került a Kúrián. Föl se tételezem, hogy bármiféle elfogultság vezette volna a bíró urat, aki a nyilvánosságban is számos alkalommal vállalta a Fidesszel és a kormánnyal kapcsolatos kritikáit” – fogalmazott Lázár János.

Baka Andrást a Fidesz váltotta le 2011-ben, egy, az alkotmányba írt jogszabállyal. A strasbourgi bíróság később jogellenesnek ítélte Baka András elmozdítását, és kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar államot.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!