2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Menedékjog: nem sokáig várt a kormány

2015. június 20., szombat 16:50, frissítve: vasárnap 13:56

Egy napot sem hagyott a társadalmi vitára a kormány. Pénteken tették közzé honlapjukon a menedékjogi törvény módosításának tervezetét, a véleményezés határideje pedig még aznap le is járt. A szigorítással a nemzeti konzultáció eredményét sem várta meg az új törvényt jegyző Belügyminisztérium. A Napi Gazdaság közben arról írt: katonák és rendőrök építhetik meg a szerb határra tervezett 175 kilométer hosszú kerítést.

A menekültjogi törvénytervezet, amelyet pénteken tett közzé a belügyminisztérium a kormány honlapján. A link alatt az is olvasható, hogy a dokumentumhoz bárki hozzászólhat:igaz a véleményekre egy napot sem hagyott a kormány: csupán éjfélig várták az észrevételeket.

A belügyminisztérium által jegyzett törvénymódosítás egyértelműen szigorítana a jelenlegi szabályon. Így például a jövőben 15 nap alatt bírálhatják el azok menedékkérelmét, akik biztonságosnak számító országon keresztül jutottak Magyarországra. Gyorsított eljárást alkalmazhatnak abban az esetben is, ha a migráns szándékosan eldobta iratait, vagy csak azért nyújtott be kérelmet, hogy késleltesse a kiutasítását. Az eljárást megszüntethetik, ha a kérelmező több mint 2 napra elhagyja a kijelölt szálláshelyét. A módosítás rögzíti azt is, hogy 60 nap alatt le kellene folytatni a menekültügyi eljárást, amely ma 4-6 hónapig tart.

A belügyminisztérium indoklásában a még le sem zárult nemzeti konzultációra hivatkozik, amely az eddigi feldolgozottság szerint állítólag a kormány szándékait támasztja alá. Pintér Sándor szombaton csupán annyit mondott, hogy a törvényjavaslat és a szerb határra tervezett kerítés mellett a kormány további intézkedésekre is készül. „A szerdai kormányülésen lesz egy kibővített és egy áttekintett anyagnak a megtárgyalása. Kérem várják meg a kormánynak a döntését, kormány elé felkészülten megyünk, munkatársaink most szombat-vasárnap is készítik ezt az anyagot” – mondta a belügyminiszter.

A Hír TV operatőre rögzítette, ahogy a rendőr leterít egy férfit a Duna parton szombat délben. A szír állampolgárnak volt útlevele, azt azonban nem tudta igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Alig ötven méterre történt az eset a képviselői irodaháztól, ahol pont a bevándorlásról tartottak sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok.

Tóbiás József nem kommentálta a rendőri intézkedést, a törvénymódosításra pedig azt mondta: elhamarkodott. „Az vicces, hogy még nem zajlott le a nemzeti konzultáció, az is vicces, hogy még a plakátok nem tűntek el, de már a kerítés ötletével foglalkoznak. Egy kapkodó, végiggondolatlan eljárásnak vagyunk részei” – így az MSZP elnöke.

A Jobbikos Staudt Gábor a kormány honlapjára feltöltött törvényjavaslatról sem hallott. „Az, hogy ilyen rövid idő van egyeztetésre, az semmiképpen nem jó, és legalább ki kellett volna kérni az ellenzéki pártoknak a véleményét” – mondta a jobbikos országgyűlési képviselő.

Azt nem lehet tudni, hogy a feltöltött törvényjavaslatot hányan olvasták és hányan tettek észrevételt. A dokumentumot mindenesetre már a véleményezés napján benyújtotta a Parlamentnek a Belügyminisztérium.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!