2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Mellár: Igazságos választási törvényre van szükség

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 12:30, frissítve: csütörtök 12:53

Helyben ismert és elismert jelöltek kellenek, akiket az összes ellenzéki párt támogat, így lehet csak nyerni az egyéni választókerületekben – hangzott el azon a vitaesten, amelyen Kész Zoltán, Veszprém független országgyűlési képviselője, valamint Mellár Tamás akadémikus, független országgyűlési képviselőjelölt beszélgetett.

El kell érni, hogy közülük minél többen egy irányba voksoljanak – mondta Kész Zoltán, aki szerint a kormányváltásért félre kell tenni a pártok közötti érdekellentéteket.

„Igazából a következő választásoknál teljesen mindegy, hogy az ember független vagy pártjelölt: Én amiben hiszek, az az úgynevezett Hegylakó-projekt, ami arról szól, hogy csak egy maradhat, ez azt jelenti, hogy minden választókerületben legyen a Fidesznek egy ellenfele. Ha egy ellenfele van a Fidesznek, akkor 106-ból akár 106 helyen is le lehet őt győzni, mármint a Fidesz jelöltjét” – fogalmazott Kész Zoltán független országgyűlési képviselő.

A KSH egykori elnöke, Orbán Viktor korábbi tanácsadója is függetlenként indul a 2018-as választásokon. Szerinte a Jobbik nélkül nem lehet a Fideszt legyőzni, ezért ahogy mindenkivel, úgy velük is össze kell fogni.

„Itt most nem programalapú egyeztetésről és nem programalapú együttműködésről van szó, hanem a demokratikus alapjogok helyreállításáról és egyáltalán a demokratikus viszonyoknak az újbóli megteremtéséről. Egy új, valóban igazságos választási törvényt kell létrehozni, és majd később, a konszolidáció utáni időszakban lehet szó arról, hogy programalapokon próbáljanak koalíciókat létrehozni” – mondta Mellár Tamás akadémikus.

A két politikus úgy látja, az is nagy probléma, hogy ma nagyon sok helyen az országgyűlési képviselők a Fideszt képviselik a körzetükben ahelyett, hogy a választóik érdekeit próbálnák érvényesíteni a törvényhozásban. Ha sikerülne a kormányváltás, szerintük szakértői kormányra lenne szükség, melynek programját jobb- és baloldali szakértők együtt dolgoznák ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!