2023. 06. 01. Csütörtök Tünde napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Megússza a börtönt a rákosokat átverő orvos

2016. december 6., kedd 16:59, frissítve: kedd 17:00

Százezreket kért gyógyíthatatlan rákos betegektől egy veszprémi onkológusspecialista. A bíróság mégis felfüggesztett börtönre enyhítette büntetését, mert a vesztegetésnél fontosabbnak tartotta azt, hogy a szakember szabadlábon maradjon, és folytassa praxisát. A főorvost tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolták, a tíz sértettből már csak egy él.

Nem kell börtönbe mennie a veszprémi onkológus nőgyógyász-specialistának, annak ellenére hogy a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék is bizonyítva látta, hogy pénzt kért betegeitől életmentő műtétekért, vizsgálatokért. Gyógyíthatatlan daganatos betegségben szenvedők is fizettek neki, olyanok, akik később meghaltak. Az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forint volt a tarifa.

„Mivel a bűnösségben kétséget kizáróan biztosak vagyunk, ennek a büntetési középmértéke hét év. Jelen esetben ebből a hét évből kellett kiindulni. És nagyon nehezen tudtunk lejjebb menni a kétéves minimumra a halmazati szabályok miatt is” – mondta Dülkné Pintér Zsuzsanna bíró.

Az ítélet indoklása szerint a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van.

„Úgy gondolom, hogy a tanács nagyon bölcs volt, és az indoklás minden szavával egyetértek. Nyilvánvalóan látták az egész iratot, a bűnösséget meg kellett állapítani, viszont olyan büntetést szabtak ki, amellyel a továbbiakban tudja a gyógyítótevékenységét folytatni” – közölte Kardos Éva ügyvéd.

A felfüggesztés időtartama a lehető legmagasabb, öt év. Ha ez idő alatt az orvos újra törvényt sért, börtönbe kell mennie. A főbüntetésként kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés mellett mellékbüntetésként 450 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Az ítélet jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!