2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megtiltották a partfürdő medencéiben a fürdőzést

2015. augusztus 5., szerda 10:44

Nem lehet fürdeni a szegedi partfürdő medencéiben, mert a járási tiszti főorvos ideiglenesen visszavonta az engedélyt, és megtiltotta a fürdőzést – az indoklás szerint azért, mert nem az engedélyben szereplő gyógyvizet használták. A vízforgató berendezés nélkül működő medencékben a jogszabály szerint csak gyógyvíz lehetne, a partfürdőben viszont termálvizet használtak a medencékben.

A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya a üzemeltetési szabályzat megszegése miatt visszavonta a szegedi partfürdő medencéinek működtetési engedélyét, az üzemeltető ugyanis azt vállalta, hogy gyógyvízzel tölti fel a medencéket, a gyakorlatban azonban ezt nem tudta megoldani, a vendégek termálvízben fürödhettek. Így viszont a működési engedély már akkor sem volt érvényes, amikor a fürdő megnyitott.

„Attól függ, melyik üzemeltetési szabályzatot nézzük. Hogyha az egyik üzemeltetési szabályzatot nézzük, akkor nem, mert aszerint gyógyvíznek kell lennie benne. Ha a másik üzemeltetési szabályzatot nézzük, aszerint jogosan üzemelhetünk, mert az kimondja, hogy ezekkel a feltételekkel üzemeltethetők a medencék” – közölte László György, az Újszegedi Partfürdő, Kemping és Szabadstrand létesítményvezetője.

A népegészségügyi főosztály azonban csak múlt héten pénteken kapta meg a fürdő új üzemeltetési szabályzatát, jóval a megnyitás után. „Ha van egy jogszabály, azt be kell tartani. A hatóságnak az a dolga, hogy ezen őrködjön. Tulajdonképpen a gyógyvízzel és a más rétegvízzel való feltöltés esetén más-más ellenőrzési szabályok vannak. A gyógyvíz automatikusan azt jelentette, hogy vízforgatással nem csökkentjük a gyógyvíz hatékonyságát. A más vízzel való feltöltés esetében gyakrabb ellenőrzést, illetve gyakrabb fertőtlenítést is elő kell írni, ami a gyógyvíznél ugye céltalan, a fertőtlenítéssel megszüntetnénk a gyógyvíz hatását” – mondja Kovács Ferenc járási tiszti főorvos.

A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya a következő napokban dönt arról, használhatják-e a fürdőzők a medencéket, melyekben a június 21-ei nyitás óta több mint tizenötezren fürödtek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!