2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megteltek az állatmenhelyek

Hír TV

2018. július 9., hétfő 21:46, frissítve: kedd 09:47

Megteltek az állatmenhelyek. A nyári hónapokban sokan megválnak a tavasszal született kölyköktől, örökbefogadókból viszont kevés van. Az állatorvos arra figyelmeztet: az ivartalanításon nem érdemes spórolni. A szaporulatot sokan egyszerűen kirakják az út szélén vagy jobb esetben egy-egy menhely vagy állatkórház előtt.

„Közvetlenül a kerítés mellé tették ki egy dobozba” – nem ez az első eset, hogy újszülött állatokat hagynak a rendelő előtt, meséli egy kispesti állatorvos. Ezúttal 8 kölyökmacskát hagyta sorsára valaki. Az állatokat a rendelő egyik munkatársa találta meg hajnalban.

Az alomból négy cica a közeli menhelyre került, ahol a nyári hónapokban egyébként is gyakori a teltház. Az állatotthonnak 1200 lakója van, ezeknek a fele magára hagyott kutya vagy macska.

„De amikor olyan almok jönnek, akiket a mamájuk már nevel, vagy túl vannak ezen a koron, azok is mindig külön helyet igényelnek, nagyon oda kell figyelni a karanténozásra. Sajnos most is van olyan alom, ami parvóval fertőzött, kórházi ellátásra szorul, aggódunk értünk, tehát ezek mind most ömlenek befelé és az örökbefogadók viszont szépen lassan a nyári szabadságolások miatt elkopnak” – mondta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

A tavasszal született kölyköktől sokan megválnak ilyenkor, nyaralás előtt viszont kevesen döntenek az örökbefogadás mellett.

Az ivartalanítás rutinműtétnek számít, költsége fajtától és az állat súlyától függő. „Nagyjából 5-8 hónapos koruk után, amikor már a hormonális ciklusa elkezd beállni nyugodtan meg lehet csinálni ezt a beavatkozást úgy, hogy ez biztonságos legyen állatorvosi szempontból” – mondta Jandó Tamás. Az állatorvos szerint a macskatartást is szigorúbb keretek közé kell szorítani, így kevesebb lehetne a gazdátlanul maradt, vagy beteg állat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!