2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Megtelt a Deák tér, ezrek tüntettek

Hír TV

2018. február 23., péntek 22:04, frissítve: péntek 22:48

Ismét több ezer diák tüntetett Budapesten az oktatási rendszerváltásért. A Független Diákparlament által meghirdetett vonulásos demonstráción az ellenzéki pártok képviselői is megjelentek. A fiatalok bejelentették: új mozgalmat alapítanak és március 15-én ismét az utcára vonulnak.

Megtelt a Deák tér háromnegyed hatra. Nemcsak diákok, sok idősebb ember is tüntetni érkezett. Ellenzéki politikusok is csatlakoztak.

Mi kimenekítettük a gyerekeinket az állami oktatási rendszerből. De ez nem lehet megoldás. Politikusként az a cél, hogy olyan iskolák legyenek, amit nem kell elkerülni, ha boldog gyerekkort akarunk - mondta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője.

A diákok január közepén tüntettek először modern, diákközpontú, igazságos oktatást követelve. Mivel a szaktárca érdemben nem reagált a Független Diákparlament által adott határidőig, és a miniszterelnök sem állt le velük vitázni, ismét demonstrációt hirdettek.

Az oktatásban szemléletváltásra van szükség, XXI. századi oktatásra, amely ezekre a kihívásokra fel tudja készíteni a fiatalokat. Sajnos ez most nem így van. Mindehhez politikai, anyagi és szakmai megbecsülés is kell – véli a jobbikos Dúró Dóra.

A tüntetők a gyülekező után a Parlamenthez vonultak.

A Kossuth térre érve többezresre duzzadt a tömeg, szinte megtöltötték a Parlament előtti teret. A felszólalók azt követelték, hogy a diákok érdemben is beleszólhassanak az oktatási rendszerbe.

A demokrácia egyik alappillére, hogy meghallgattassunk és mi is meghallgassunk másokat. Na most, ha ezt egy picit Echo TV módra elemezni szeretném, akkor az azt jelenti, hogy viszonzott kommunikáció alakul ki az érintett felek között, és konstruktív megoldásokat találunk a jelen lévő problémákra – hangoztatta Koszta Amina.

Egy diák kevesebb testnevelés- és több nyelvórát követelt, egy tanár pedig arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad és nem követi a világ változásait.

A jelenlegi iskolának az a feladata, hogy szabályok alkalmazása lévén szabályos embereket állítson elő, megjósolható viselkedésű, irányítható embereket – mondta egy tanár, Balla István.

A Független Diákparlament képviselői úgy látják, hogy az elmúlt években csak a tananyag mennyiségét emelték minőség helyett. Azt is hangsúlyozták: április 8-án a diákok egy része is véleményt mondhat a jelenlegi oktatási rendszerről és a kormányról.

Én nem akarom nektek megmondani, hogy kire szavazzatok, de a senkire, az nem megoldás, ugyanis egyre inkább az a tendencia, hogy az első, de még a második szavazók sem mennek el. Ne tegyétek ezt. Menjetek el választani, éljetek a jogotokkal, döntsünk arról, hogy ki hoz törvényeket például az oktatásban itt mögöttünk, a parlamentben – mondta Tarnay Kristóf, a Független Diákparlament kommunikációs főkoordinátora.

A Független Diákparlament bejelentette: Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak. Március 12-re nyilvános vitára hívták a parlamenti frakciókat. A kormánypártokon kívül ezen valamennyi képviselőcsoport ott lesz. Március 15-re pedig újabb demonstrációt hirdettek: 5 órára az operaház elé várják a szimpatizánsokat, velük szolidáris szervezeteket.

Március 15-én délután 5-re az Operához várunk mindenkit, hogy együtt újra megmutassuk, hogy nem adjuk fel – jelentette be Rózsa Norbert szervező.

A tüntetés ismét a már megszokott, magasba emelt telefonnal világítva ért véget, miközben közösen elénekelték az Európai Unió himnuszát, az Örömódát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!