2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megtartotta premierjét a Magyar Állami Operaház

Hír TV

2017. október 28., szombat 15:52, frissítve: szombat 19:50

Elmaradt az Operaház dolgozóinak sztrájkja. Az Erkel Színházban megtartották a ma estére hirdetett A hugenották című darab premierjét.

A Magyar Állami Operaház minden károkozó szándék ellenére megtartja A hugenották szombati premierjét, várja közönségét az Erkel Színházba, és méltón ünnepli meg a reformáció 500. évfordulóját – így reagált az intézmény vezetése arra a bejelentésre, hogy művészek sztrájkba lépnének ma délután a márciusban megszüntetett kollektív szerződés miatt. Az operaházi dolgozók érdekképviseletének elnöke azt állítja, az intézmény vezetője háromszoros közreműködői díjat ajánlott a fellépőknek a biztonságos premierért.

„Sajnos nincs ok arra egyelőre, hogy a sztrájkfelhívás visszavonásra kerüljön. Hat órakor kezdődik, nyilván előtte odamegyünk, meglátjuk, hogy mi fog történni. Tehát ő azt mondta, hogy akár egy zongorával is, és akkor is, ha neki kell a függönyt ki-be húzni, az előadást megtartják. Az énekesek azok egyébként nem közalkalmazottak, a szólisták megbízásos jogviszonnyal közreműködnek. Ha havonta 170 M Ft van a kollektív szerződésben, és azt elosztjuk az operaház közalkalmazotti létszámával, azok jön ki az a 130 ezer Ft/fő átlagos, átlagos jövedelemcsökkenés. Ha a kollektív szerződés megszűnik, akkor ez az összeg is elveszik. A főigazgató ezeket a juttatásokat begyűjtötte egy nagy kalapba, ebből a kalapból oda-oda dob, ami éppen neki szükséges. Ez bármikor visszavonható, hiszen nincs egy szerződéses kötelem ebben. Mint ahogy most erre az előadásra felkínálta a háromszoros közreműködői díjat a fellépők számára” – nyilatkozta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Kirúgással fenyegettek, elmaradt a sztrájk

Elmaradt az Operaház dolgozóinak sztrájkja. Az Erkel Színházban megtartották a ma estére hirdetett A hugenották című darab premierjét. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Hír Televíziónak azt mondta: azért maradt el a sztrájk, mert kirúgással fenyegették a résztvevőket. A szakszervezetek a sztrájk-készültséget fenntartják, és továbbra is ragaszkodnak a kollektív szerződés aláírásához.

 Tudósítónk a helyszínről jelentkezett.

 

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!