2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Megtámadják a tűcsereprogram leállítását

,

2015. február 28., szombat 18:00, frissítve: szombat 19:41

Az ombudsmanhoz fordul a TASZ az angyalföldi tűcsereprogram leállítása miatt – közölte Magyarország élőben című műsorunkban a jogvédő szervezet munkatársa. A XIII. kerületi önkormányzat szocialista vezetése a helyi lakók nyugalmára hivatkozva szüntette meg a programot. Tóth József MSZP-s polgármester lépését a baloldali szövetségesek is bírálják.

A rácsos kapura kötött érszorító és egy tájékoztató emlékeztet már csak a XIII. kerületben a tűcsereprogramra. A Drogprevenciós Alapítvány Hollán Ernő utcai irodájában a kábítószerfüggők juthattak ingyen steril injekciós tűhöz. Nem messze innen van egy iskola, a kerület szocialista vezetése szerint a gyerekeket és a szüleiket is többször zaklatták a drogosok, akik sokszor az utcán dobták el a használt tűket. Az önkormányzat ezért záratta be a helyiséget.

A helyiek közül egy asszony név nélkül arról panaszkodott, volt olyan eset, hogy a szemük láttára, a lépcsőház ajtaja előtt lőtték be magukat a drogfüggők. Mások szerint nem volt olyan súlyos a helyzet. „Lehetett látni a Hollán Ernő utcában, hogy fel-alá mászkálnak nyilvánvaló drogosok, de senkit nem zavartak a környéken.”


Tűcsereprogram korábban a VIII. kerületben is volt, de szabálytalanságok miatt ott is megszüntették. A Gyurcsány-párt a XIII. kerületben kialakult helyzetért is Józsefváros fideszes polgármesterét okolja. „A hiba ott követődött el, hogy a VIII. kerületben Kocsis Máté fideszes polgármester ellehetetlenítette a tűcsereprogramot, a XIII. kerület nem így áll hozzá, a XIII. kerületben keresik a megoldást, hogy hogyan tudják a tűcsereprogramot a továbbiakban biztosítani” – mondta Gy.Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja.

A VIII. kerületi bezárás idején hevesen tiltakozó Párbeszéd Magyarországért Párt most nem tervez akciót, bár az angyalföldi program megszűnését súlyos egészségügyi kockázatnak tartják a hepatitisz és a HIV terjedése miatt. „Sajnos a szocialista vezetésű önkormányzatok is követnek el hatalmas hibákat, ez egy hatalmas hiba volt, van ilyen, hogy pártfüggetlen rövidlátás, ilyen tekintetben a Párbeszéd Magyarországért világos álláspontot képvisel, mi a szenvedélybetegeket nem büntetni akarjuk, és végképp nem akarunk egészségügyi veszélyhelyzetet előidézni” – hangsúlyozta Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja.

Az egyik jogvédő szervezet az ombudsmanhoz fordul: szerintük a XIII. kerület megtagadta a segítséget a kábítószerfüggőktől. „Fel fogjuk hívni az ombudsman úrnak a figyelmét arra, hogy jelenleg még tovább romlott a helyzet Budapesten, azok az ajánlások, amiket az ombudsman tett, tehát 3 ajánlást tett, egyrészt a VIII. kerületnek, egyrészt a Fővárosi Önkormányzatnak és a kormánynak, hogy ezek az ajánlások még nem valósultak meg” – mondta Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője a Hír Televízió stúdiójában.

A kerület a Magyar Nemzet információi szerint több helyiséget is felajánlott a Drogprevenciós Alapítványnak, ők a Csángó utcában lévőt választották, de itt csak tanácsadást végezhetnek, tűcsereprogramot nem. Kerestük a szervezetet és a XIII. kerületi önkormányzatot is, de szombatra hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

Tekintse meg a teljes interjút Sárosi Péterrel:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!