2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megtalálták a kiskaput, tovább titkolózhat Gyutai

Hír TV

2017. december 5., kedd 17:01, frissítve: kedd 18:28

Az ígéretek ellenére nem hozza nyilvánosságra a Miniszterelnökség a Várkert Bazárt is felújító testvércégek átvilágítását. A több mint hétmilliárd forintot felemésztő projekt vezetője ellen nyomozás is indult, ugyanis azontúl, hogy jóval áron alul bérelt lakásokat az államtól a Várban, további visszaélések is megjelentek a sajtóban. Gyutai Csaba mindezek ellenére a helyén maradhatott, és a jövőben negyvenmilliárd forint állami és EU-s pénz felett rendelkezhet.

Mállik a vakolat a három éve átadott Várkert Bazárban. Ybl Miklós remekművét hosszú évtizedek után újíttatta fel a második Orbán-kormány, jórészt brüsszeli milliárdokból. Az épületegyüttest a Várgondnokság Kft. üzemelteti, a cég közel félezer garanciális javítást kért a kivitelezőktől. A cég vezetője egy fideszes politikus, Gyutai Csaba, aki a zalaegerszegi polgármesteri székből ejtőernyőzött a Várgondnokság és a vele szorosan együttműködő Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. élére. Mindkét céget a Miniszterelnökség felügyeli.

A Gyutai Csaba által irányított kft.-k működését a Miniszterelnökség korábban átvilágíttatta az egyik nemzetközi tanácsadócég, a PwC közreműködésével. A belső vizsgálat eredményét a kormány azóta titkolja, bár a Miniszterelnökség vezetője szeptember második felében nyilvánosságot ígért.

A Miniszterelnökség vizsgálatát nyilvánosságra tudom hozni anélkül, hogy adatvédelmi kérdések merülnének fel, de azt szerettem volna tisztázni, hogy a PwC hozzájárul az általa végzett minősítésnek és az anyagnak a nyilvánosságra hozásához vagy nem. Ha hozzájárul, akkor együtt, ha nem, akkor külön, azt remélem, hogy október 15-éig nyilvánosságra fogjuk hozni – jelentette be Lázár János.

Gyutai Csaba sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget egy helyettes államtitkár képviselte. Bartal Tamás kitérő választ adott, amikor arról kérdeztük, hogy mikor teszik közzé a belső vizsgálat eredményét.

– Úgy gondolom, hogy amikor erre a lehetőségek adottak lesznek, akkor meg fog történni. Köszönöm szépen.

– Továbbra is Gyutai Csaba vezeti a cégeket?

– Köszönöm szépen, befejeztük.

Ha a Miniszterelnökségen múlik, a lehetőségek egyelőre nem lesznek adottak. Lázár János ugyanis időközben visszakozott. A miniszter a napokban azt írta az egyik ellenzéki parlamenti képviselőnek, hogy a jelentést mégsem lehet nyilvánosságra hozni. A dokumentumot a kancellária egy trükkös húzással döntés-előkészítő anyaggá minősítette, az ilyen iratok a törvény szerint nem minősülnek közérdekű adatnak, így nem kell kiadni őket.

Nem cáfolt sajtóhírek szerint a Gyutai Csaba által irányított cégek működésében a belső vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel. A Miniszterelnökség úgy ítélte meg, hogy bűncselekmény nem történt, a rendőrség mégis nyomoz hűtlen kezelés gyanújával egy ellenzéki politikus feljelentése alapján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!