2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Megszüntetnék a kötelező közösségi szolgálatot

2017. június 17., szombat 12:24, frissítve: szombat 14:32

Megszüntetné a kötelező közösségi szolgálatot a középiskolásoknál a Független Diákparlament. Azt javasolják a szaktárcának, hogy a feladat legyen önkéntes, és járjon érte pluszpont az érettségin. Bár sok iskola a szociális, kulturális feladatokat szorgalmazza a diákoknál, van, aki gyakorlatilag ingyenmunkát végez közösségi szolgálat címén.

„Egy jó munka, én szeretek emberekkel foglalkozni, és azért, hogy külföldről jönnek emberek, velük jó kommunikálni, legalább a nyelvet gyakorolni” – mondta egy diákmunkás a Gödöllői Királyi Kastélyban. Ulakics Andreának fizetnek, de azoknak a fiataloknak, akik a kötelező közösségi szolgálatot végzik itt, például ruhatárosként vagy teremőrként, a törvény szerint nem jár bér.


„Van olyan idegenvezető kollégánk, aki közösségi szolgálatosként kezdte: teremőrködött, meg segített a koncerteknél, és aztán levizsgázott idegenvezetésből. Aazóta angolul és németül is kíséri a csoportokat, természetesen már fizetésért” – mondta Ujváry Tamás, a kastély igazgatója.

A kastélyban csak tavaly majdnem háromszáz gimnazista teljesített valamilyen tényleges feladatot.

A kőbányai Zrínyi Miklós Gimnáziumban főleg a szociális feladatokat szorgalmazzák a diákoknál. Edényi László igazgató ismertette, „a fogyatékos gyerekekre felügyeltek, programot szerveztek nekik és segítették őket, meg előadást tartottak nekik – ott nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, hogy mennyire érzékenyek a tanulóink és mennyire tudtak azonosulni ezzel a helyzettel. Vannak azonban olyan helyzetek is, hogy nem kapunk semmiféle jelzést, csak lejelentik, hogy teljesítették.”

A közösségi szolgálatot ugyan az ellenzék is jó ötletnek tartja, de azt kifogásolják, hogy sok helyen valójában ingyenmunkára használják a diákokat. Az LMP-s Ikotity István szerint „sokszor jó dolgokat látnak meg ezek a fiatalok, amikor bekapcsolódnak egy ilyen munkába. Ugyanakkor nagyon sok visszaélés is történt, gyakorlatilag ingyenmunkában alkalmazzák őket. Jelen pillanatban arra van lehetőségünk, hogy ezeket az eseteket egyenként megvizsgáljuk, ezeket az eseteket feltárjuk.”

A DK is azt mondja, hogy ingyen senki se dolgozzon. Gréczy Zsolt azt mondta, a munkáért bér jár, még akkor is, ha egy diák végzi, akkor is, hogyha ezt amúgy is kötelessége lenne elvégezni, tehát ezeket a béreket mindenképpen ki kell fizetni.

A Jobbik oktatáspolitikusa szerint is egy jó elképzelést valósított meg rosszul a kormány. Dúró Dóra kifejtette, „az kívánatos, hogy a gyerekek, fiatalok valamilyen módon bekapcsolódjanak ezekbe a közösségi szolgálatokba és átéljék azt az élményt, amit ez akár nyújthatna is, számos pozitív példa mellett azonban valóban találkozunk visszaélésekkel is, tehát megfelelő szabályozásokkal, megfelelő korlátok közé szorítással lehetne ezen segíteni.”

A Független Diákparlament önkéntessé tenné a plusz feladatot. „Azt javasoljuk, hogy az 50 órás közösségi szolgálatot tegyék önkéntes alapúvá. Mivel azt tudjuk, hogy az érettségin rengeteg mindenért lehet pluszpontot kapni, azt javasoljuk, hogy maximum 10 pluszponttal díjazzák azt, aki ezt megcsinálja” – mondta Tarnay Kristóf szóvivő.

A diákszervezet két héten belül átnyújtja javaslatait az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!