2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Megszűnhet az OBH, igazságügyi miniszter lehet Gulyás

Hír TV

2018. április 20., péntek 10:00, frissítve: péntek 16:31

Az Igazságügyi Minisztérium fennhatósága alá kerülhet a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal, kormányzati források szerint. Ellenzéki hangok szerint erre azért van szüksége a Fidesznek, hogy nagyobb befolyást szerezzen az igazságszolgáltatásban.

– Nagyon fontos, ez a jogállam lényege, hogy a bíró befolyásolástól mentesen tudjon ítélkezni – egy évvel ezelőtt még így vélekedett a bírói ítélkezés szabadságról az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Kevesebb, mint két héttel a kétharmados Fidesz győzelem után viszont fordulhat a kocka. Kormányzati körökben ugyanis az az információ terjed, hogy az OBH önálló testületként hamarosan befejezi a munkáját, és az Igazságügyi Minisztérium alá tagozódik be.

Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónő szerint a kormány a bíróságok maradék önállóságát is elvenné, valamint a bírák előmenetelébe is beavatkozna és minden olyan ügybe, amely az igazgatás hatásköre alá tartozik.

– A cél azonban, ami rossz, hogy a bíróságot is megpróbálja a kormány maga alá gyűrni. Eddig is már történtek olyan kísérletek, amelyek azt a célt szolgálták, hogy a kormánynak nagyobb befolyása legyen a bíróságok fölött, hogy ez meddig megy el és milyen formában, kéne látni a majdani tervezetet, hogyha ez igaz, de azt kell mondjam, hogy a jelenlegi helyzet sem rózsás a bíróságokon, hiszen Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatalnak az elnöke ma is megpróbál minden olyan igazgatási intézkedést, amellyel eléri azt, hogy a bírák neki kiszolgáltatva legyenek – fogalmazott a nyugalmazott bíró.

Az OBH 2012-ben alakult meg. Akkortól a Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatási feladatait látja el. A magas színvonalon ítélkező és az ügyeket ésszerű határidőn belül lezárni képes igazságszolgáltatás megteremtése volt a cél. Az átalakítások ellen azonban a velencei bizottság emelt szót. Az egyik legsúlyosabb kifogás az volt, hogy nem lehet önkényesen kijelölni az adott ügyekben illetékes fórumot.

– A Fidesz, mint általában az önkényuralmak a függetlenségnek, a jogállamnak ezt a kis szeletét sem tudja elviselni. Nem tud együtt élni azzal, hogy van a jogállamnak egy még, ha nem is hibátlanul, de működő intézménye, a független bíráskodás, és a kormány alá vonással ezt kívánja megszüntetni – nyilatkozta Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció megválasztott képviselője.

A Jobbik közleményben közleményében azt írta: "A bíróságok rendszere önálló hatalmi ág a klasszikus demokrácia megszületése óta, így annak a végrehajtó hatalom alá történő betagozása a demokrácia végét jelentené Magyarországon. Sajtóhírek szerint változhatnak a bírák nyugdíjazási szabályai is, az idősebb tapasztaltabb bírákra ugyanis nehezebben erőszakolható rá külső akarat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!