2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megreguláznák az airbnb-seket

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 10:38, frissítve: vasárnap 11:42

Egységes szabályozást sürget a szakma a turizmus és a vendéglátás terén, az ágazatban ugyanis sokan feketéznek. Számos nyugati nagyváros után Budapesten is korlátozzák a rövid távú internetes lakáskiadást.

„Lakást vettem, de nem tudtam kifizetni az illetékét. Amikor hallottam a lehetőségről, kipróbáltam, jól működött” – Micskei Lajos így vált szálláshely-szolgáltatóvá, ebből tartja el magát.

– A megugró albérletárak mellett is érdemes még működtetni?

– Szerintem kezd összeérni az olló, ha hozzászámolnák az emberek az összes adókötelezettséget meg az összes terhet. Mindig azt szoktam mondani, én, aki másoknak is elvállalom az üzemeltetést, hogy nem lehet többet várni, mint 10–30 százalék közötti hasznot. Ha más menedzseli, az összes költséget leszámolva, az összes idegességet, akkor nem biztos, hogy ez a plusz 10-20 százalék megéri az embereknek.

A néhány napos ingatlan-bérbeadás mellett számos kiegészítő szolgáltatás is megjelent a piacon, mint például a takarítás, a beléptetés vagy a reggeliztetés – hangzott el az első budapesti Host-konferencián.

A Local-breakfast.com marketingigazgatója, Mester Márton Tamás a rendezvényen arról beszélt, a magyarok nagyon találékonyak, „szerencsére és egyre több kiegészítő szolgáltató kezd e köré a piac köré menni, és ezért is egy kicsit át fog rendeződni az ágazat, akár üzemeltetési cégről beszélünk, akár transzfercégről, akár a városnéző buszokról”.

Az ágazatban sokan feketéznek, a szakma régóta egységes szabályozást sürget. Az adószakértő a tételes elszámolási forma helyett inkább az átalányadózást javasolja, de arra is felhívta a figyelmet, hogy például a takarító lehet alanyi áfamentes, katás egyéni vállalkozó.

„Ez a legjobb. Ha a könyvelőjükhöz elmennek, és a könyvelő meghallja a kata szót, sikoltozik. Sok női könyvelő van, aki hisztérikus lesz, és tudom, az én tagtársaim is. Egy fiktív számlát bátran bekönyvel, nem gond, meg adócsalásban részt vesz bűnsegédként, de a kata az irtózatos” – vázolta Vadász Iván adószakértő.

Októbertől a főváros VIII. kerülete szigorúbban szabályozza az alkalmi lakáskiadást. A társaság engedélye kell hozzá, és a szolgáltatást a szervezeti és működési szabályzatba is be kell emelni. Vagyis a lakók több mint a felének a jóváhagyása szükséges.

A VIII. kerületi önkormányzat kabinetvezetője, Farkas Örs ismertette: abban az esetben, ha az adott ház nem járul hozzá, hogy a házon belül valaki megváltoztassa a lakásnak a funkcióját, és azt egyéb szálláshely-kategóriában is átsorolja,” az egész házban nincsen lehetőség ilyen szálláshely létrehozására, tehát nem lehet bejelenteni.

A bulinegyedben várhatóan helyi népszavazás dönt majd arról, hogy mi lesz a vendéglátóhelyek sorsa.

„Nagy hullám van a budapesti és inkább a belső kerületek ingatlanpiacán, ennek megfelelően egyre többen és többen szállnak fel a robogó vonatra, így egyre többen találnak meg minket ezekkel a kérdésekkel és problémákkal” – fogalmazott Nagy Zoltán ügyvéd.

A rövid távú internetes lakáskiadást számos nagyvárosban korlátozzák. Los Angeles bizonyos városrészeiben egyszerűen betiltották, de New Yorkban sem szabad harminc napnál rövidebb időre lakást kiadni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!