2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Megosztó a családi csődvédelmi javaslat

2015. május 17., vasárnap 18:30, frissítve: vasárnap 19:44

Még a tavaszi ülésszakban tárgyalhat az Országgyűlés a családi csődvédelemről. Lázár János kancelláriaminiszter a szerdai kormányülést követően azt mondta, a KDNP javaslatát támogatja a kormány, az érdekképviseletek azonban eltérően ítélik meg a javaslat hatékonyságát.

A nehéz anyagi helyzetbe került családokon segítene a kormány a KDNP javaslatával. Lázár János a kormányülés után jelentette be, hogy még a tavaszi ülésszakban tárgyalnának a családi csődvédelem bevezetéséről.

– Reméljük, hogy hamarosan a parlament elé kerül és még a nyári szünet előtt megtárgyalja. Ez 25 év után vezetné be a magáncsőd intézményét. A példátlan lépés, de a nemzetközi gyakorlattal egybeesik, egy régóta lezáratlan kérdésre tehet pontot. 140-150 ezer családot is érinthet Magyarországon jó értelemben a KDNP javaslata. A kormány tárgyalásra alkalmasnak találja és kész támogatni is – fogalmazott a hét közepén Lázár János.

A javaslat szerint azok léphetnének be a csődvédelembe, akiknek több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint tartozásuk van. Ezek száma nem haladhatná meg a tízet, vagyis ennél kevesebb cég, illetve bank felé lehetne törlesztési kötelezettsége az érintetteknek. A csődvédelmi időszakot a kereszténydemokraták öt évben állapítanák meg, ennyi ideje lenne egy családnak, hogy a csődgondnok segítségével minden tartozását rendezze, és tiszta lappal indulhasson. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a Hír TV-nek azt mondta, a részletszabályokról még egyeztetnének, de a javaslat szerintük kellő garanciákat tartalmaz.

– Amilyen változatot mi láttunk, abban nagyon sok olyan biztosíték van; biztosítékot ad például, hogy túlzott kamatterhet ne tegyenek rá, vagy az, hogy csökkenhet a visszafizetés mértéke, de ezzel visszaélni nem lehet. Vagy például az eljárás alatt a végrehajtás felfüggesztésre kerülhet, és ha arra gondolunk, egy eljárás során ezek a költségek tetemesen megnövelhetik a költségeket – nyilatkozta Székely Hajnalka, az egyesület elnöke.

A Bankcsapda Egyesület azonban máshogy érvel, szerintük az eddig megismert részletek alapján a családi csődvédelem kiszolgáltatott helyzetbe hozná a családokat. „Igazság szerint minden család kap egy új családfőt, ha a magyar állam ilyen szinten beköltözik a spájzba, abból baj lesz. Az ingóságokat, ha szükséges, értékesíteni lehet és ez elfogadhatatlan abból a szempontból, hogy ő dönt, teljesen átveszi a családi döntési jogkört, és kiszolgáltatottá teszi az amúgy is kiszolgáltatott családokat” – fogalmazott Grell Antal.

A Fidesz frakciószóvivője a Hír TV kérésére megerősítette, hogy jelenleg zajlanak az egyeztetések a szociális és pénzügyi kérdésekről, a javaslatot várhatóan 2-3 héten belül nyújtják be az Országgyűlésnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!