2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megoszlik a vélemény az összefogásról

Hír TV

2017. december 12., kedd 08:13, frissítve: szerda 19:44

Megoszlik a szakértők véleménye arról, sikerülhet-e az egyéni körzetek többségében nyernie az ellenzéki jelölteknek. A tervek szerint előzetes közvélemény-kutatásokkal döntenék el, hogy melyik egyéni körzetben melyik pártnak van esélye.

Dalos Attila 225 szavazatot kapott, ezzel pedig megnyerte a fideszes jelölt a hétvégi időközi önkormányzati képviselő-választást Solymáron, a függetlenként indult másik jelölt előtt, pedig kiállt mellette a teljes baloldal. Pártok országos összefogásának viszont továbbra sincs jele, pedig a politikai elemzők szerint még enélkül is nehéz dolga lenne az ellenzéknek a Fidesszel szemben.

„Semelyik párt nem hibáztatható azért, hogy a saját egyéni érdekét követi, de az egyensúly nagyon eltolódott ebbe az irányba, és az ellenzék összérdeke nagyon háttérbe szorult. Ezzel szemben a kormánypárti oldalon van egy gépezet, ami messze nem tökéletes, de olyan szempontból fényévekre az ellenzék előtt van, hogy sikerül összehangolni az érdekeket” – jelentette ki Róna Dániel politológus.

Ahhoz, hogy az ellenzéki pártok egyéni körzeteket nyerjenek, valamilyen együttműködésre lenne szükség. Ennek esélyeiről megoszlik a szakértők véleménye, abban viszont egyetértenek, hogy a baloldali ellenzéki pártok szétaprózódása mélyíti a válságot.

 „Amíg 2014-ben, mondjuk, 60 helyen verte meg például a baloldal a Jobbikot, most valahol 20-30 közé szorult ez a szám, és a maradék 80 helyen egy picivel, de talán a Jobbik jelöltje lenne a második, de ez pillanatfelvétel, és még nem indult el a kampány. Tehát nagyban függ attól, hogy hogyan alakulnak az erőviszonyok a következő hetekben, és milyen megállapodásra tudnak jutni a baloldalon” –  vélekedett az Iránytű Intézet kutatásvezetője, Ember Zoltán Levente.

A függetlenként, de a baloldal támogatásával korábban parlamentbe jutott Kész Zoltán szerint van még van remény a kormányváltásra, de ahhoz valamilyen együttműködésre kellene kényszeríteni a pártokat. „Van 2,1 millió Fidesz-szavazó. Ennél nem lesz több. Van 6,1 millió olyan ember, aki nem akarja ezt. Ennek a fele ha elmegy szavazni, és van egy taktikai szavazás, amit akar akár a Közös Ország Mozgalom és akar a Viszlát, kétharmad, akkor el lehet őket küldeni” – mondta a politikus.

A Kész Zoltán által említett szervezetek azt próbálják elérni, hogy az egyéni körzetekben az összes kormányváltást akaró párt a legnépszerűbb ellenzéki jelölt mögé álljon be. Ezt előzetes közvélemény-kutatással döntenék el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!