2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megnyugtatták az orosháziakat: csak átmenetileg ihatatlan a víz

Hír TV

2018. május 18., péntek 08:48, frissítve: péntek 12:03

Napokon keresztül ihatatlan vízre panaszkodtak a lakosok Orosháza több pontján. A szolgáltató Alföldvíz Zrt. szerint csak átmeneti minőségromlás történt az újonnan megnyitott kutak miatt. A szakemberek szerint az átalakított üzemrend óta megfelelő a víz minősége. A dél-alföldi településeken élők rendszeresen elégedetlenek, pedig milliárdokat költöttek az ivóvízminőség-javító programokra.

Büdös, sárgás-barnás, ihatatlan - így jellemezték az orosházi vizet a panaszosok. Volt, aki azt írta a Facebookon: a kutyája sem itta meg a csapvizet. Mások az új üzemrend kialakítása után sem bíznak a vízben, nem isszák szívesen, gyerekeknek egyáltalán nem adják.

A szolgáltató azt mondta, a megszokott vízbázisból, de eltérő vízrétegből érkezett a kritizált ivóvíz, ez okozhatta a problémát. Ötven bejelentést kaptak, a vizsgálat után az előírásnak megfelelőnek találták a vizet.

Májusban a szokásosnál jóval melegebb idő köszöntött be, és ez nyilván megmutatkozott a vízfogyasztásban is. Tehát ugye több vízre volt szükségük a felhasználóknak. Ehhez ugye mi alkalmazkodtunk, és elindítottunk új kutakat, tehát új üzemrendet alakítottunk ki, amik kielégíti a fogyasztók felhasználását, és ezek az új kutaknak a vizei lehettek azok, amik olyan érzékszervi panaszokat okoztak az orosházi felhasználóknál, ami alapján íz, illetve szaghatást véltek felfedezni - mondta el az Alföldvíz Zrt. PR-vezetője, Diós Zsolt.

Szabó Ervin önkormányzati képviselő kikérte a vizsgálatok jegyzőkönyvét. Eszerint az orosházi víz alkalmas az emberi fogyasztásra a mérési eredmények alapján, igaz, tartalmaz az egészségre ártalmatlan szerves anyagokat is.

Nem véletlenül volt büdös, ihatatlan, és gyakorlatilag valamilyen sárgás-barnás ez az víz. Én jegyzőkönyveket is kikértem, hiszen itt akkreditált vizsgálatok látszottak indokoltnak - ezt elvégezte egyébként az Alföldvíz Zrt. Az itt mért eredmények, a parametrikus értékek szerint volt alátámasztva az, hogy ez emberi fogyasztásra alkalmas - mondta a jobbikos politikus.

Békés megyében Orosháza mellett Gyulán, Csongrád megyében Csongrádon és Szegeden is rendszeresen panaszkodnak a lakosok a csapvíz minőségére. A szolgáltató mindenhol ugyanazt mondja: a mért értékek alapján iható. Makó környékén 4 milliárd forint elköltése után is ihatatlan a víz, itt Lázár János megoldást és felelősök megkeresését ígérte még az idén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!